Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gamla finansministrar ger råd till Löfven

Marken gungar under statsminister Stefan Löfvens fötter. Då dyker två tidigare socialdemokratiska finansministrar upp med goda råd. Kanske en slump, men tajmingen är intressant, tycker Mats Edman.

Publicerad: 30 oktober 2014, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Sex korta veckor. Och det känns redan som att marken gungar under Stefan Löfvens minoritetsregering. Lanseringen av ”superförhandlaren” har visat sig vara ett mindre relevant begrepp. Ordet ”ingångsvärde” används som skämt.

I stället för att söka sig till politikens mitt for Stefan Löfven snabbt över på vänster sida om vägen och gav Jonas Sjöstedt rollen som superförhandlare.

Skatter som inte skulle höjas höjs. Åtgärder som inte skulle vidtas genomförs. Regeringen anklagas för att svartmåla av landets nationalekonomer. Näringslivet rasar över synen på företagande, kärnkraft och välfärdsentreprenörer. Och Stockholms koalition S-MP-V-Fi har retat upp kollegerna i andra kommuner. Slussen stoppas. Motorväg Förbifarten stoppas. Bromma flygplats ska läggas ner.

Och i kritikerkören hörs många socialdemokratiska kommunalråd, särskilt från norr. För dem är billig el och bra kommunikationer existentiella frågor. För dem handlar det om kommunernas överlevnad i en globaliserad värld. Så Socialdemokraterna rasar i opinionsmätningarna medan SD får toppnoteringar. Traineejobbet i Kanslihuset kunde ha börjat bättre för Stefan Löfven.

Riksbanken försöker nu öka konsumtionen och höja inflationen genom att sänka styrräntan till noll. Trots att tillväxten är hygglig mår Sveriges ekonomi inte bra. Precis som Japan riskerar vi att hamna i en spiral av sjunkande priser, deflation. Deflation leder på sikt till press nedåt på lönerna, vilket i sin tur påverkar välfärdens finansiering negativt.

Samtidigt dyker två tidigare finansministrar (S) upp i debatten. Kanske av en slump, men tajmingen är intressant. I Svenska Dagbladet propagerar Erik Åsbrink (för övrigt gift med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson) för en bred översyn av skattesystemet, vilket kräver samling i mitten.

När ”århundradets skattereform” genomfördes var högsta marginalskatten 51 procent och skatten på kapital 30 procent. Skatteskillnaden arbete—kapital var då 21 procentenheter. Nu höjer regeringen världens redan högsta marginalskatt på arbete till 60 procent samtidigt som kapitalskatten fallit till 20 procent. Klyftan mellan den skatt som ett fåtal kapitalägare betalar och den som tynger framför allt den breda medelklassen har därmed fördubblats till 40 procentenheter sedan 1991.

Kjell-Olof Feldt argumenterar i Expressen för att Stefan Löfven ska bryta det maktvakuum som uppstått i riksdagen och söka stöd för en majoritetsregering i mitten. En fortsatt blockpolitik ger i praktiken makten till Sverigedemokraterna. Om Löfven misslyckas med att bilda en bred regering bör han utlysa extra val till riksdagen, anser Feldt, som för övrigt genomförde ”århundradets skattereform”.

Precis som Japan riskerar vi att hamna i en spiral av sjunkande priser, deflation.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev