Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Funktionsvariation – ett ord som bidrar till total förvirring

Tanken med att säga funktionsvariation i stället för funktionsnedsättning är så klart att det ska vara mer inkluderande och mindre stigmatiserande. Det är det inte.

Publicerad: 23 november 2021, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FunktionsvariationFunktionsnedsättningNils Karlsson

Det dyker upp allt oftare. I remissvar, i artiklar och när politiker ska uttala sig. I rubriker, i anföranden och i utbildningsmaterial. I broschyrer - ibland till och med utgivna av offentliga aktörer. Jag tänker på ordet funktionsvariation och varianter på det. Det är onödigt och kanske rentav skadligt. Här är några argument mot användandet av ordet i fråga. Det finns fler invändningar men det här är de viktigaste.

Tanken med att säga funktionsvariation i stället för funktionsnedsättning är så klart att det ska vara mer inkluderande och mindre stigmatiserande. Det är det inte. Ordet används för att peka ut personer med funktionsnedsättningar och alla vet om att ordet används för att peka ut personer med funktionsnedsättningar. På det viset är det en synonym och således en helt onödig språklig förändring.

Men det är bara synonymt på det viset att båda orden pekar ut samma grupp människor när vi vet att det är så det används. Precis som alla andra ord påverkar ordet funktionsvariation oss. När vi börjar tänka i nya ord förändras hur vi ser verkligheten. Risken med funktionsvariation är att vi slutar att se på funktionsnedsättningar som något vi som samhälle måste arbeta med för att kompensera. Att sluta utgöra funktionshinder för personer med funktionsnedsättning.

SE OCKSÅ: Höga eller låga trottoarkanter?

Alla fungerar på olika sätt. Vi är alla funktionsvarierade. Jag är inte en lika bra fotbollsspelare som Zlatan. Jag ligger ungefär lika långt från en genomsnittlig människa i mina fotbollsförmågor som Zlatan gör. Både han och jag avviker radikalt från normen. På det viset har vi båda en funktionsvariation. Men det är inte Zlatan som avses när vi pratar om funktionsvariationer. Det är inte heller så att personer med funktionsnedsättning magiskt slutar vara personer med en funktionsnedsättning bara för att vi börjar säga funktionsvariation. 

Det fyller heller ingen funktion om tanken är att inte såra personer med funktionsnedsättningar. Vi som har funktionsnedsättningar vet om att vi har dem och om det någon gång skulle göra oss ledsna så har det inte något att göra med att man använder ordet. 

Det är inte med funktionsnedsättning som med chokladbollens tidigare namn. Ordet chokladboll är både mer informativt och mindre kränkande. Några sådana vinster finns inte med funktionsvariation. Det finns inget inneboende nedsättande i ordet funktionsnedsättning. Det blir inte heller mer informativt av att ersätta det med funktionsvariation, snarare tvärtom. 

Vad man kan tänkas uppnå är att man gör en text ännu mer svårläst eftersom ordet får läsaren att stanna upp och komma ur flödet. Det är ironiskt eftersom ett av de största hinder som många med kognitiva funktionsnedsättningar har är texter skrivna på ett onödigt krångligt språk och där läsflödet hämmas. 

Slutligen måste användaren av ordet ändå allt som oftast välja ordet funktionsnedsättning i stället, eftersom det är det ordet som finns i lagtexter, förordningar och i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Så samma text kan behöva innehålla båda orden. Förvirringen blir total och exakt inget har vunnits.  

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev