Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Friskolor ska inte vara frizoner för indoktrinering

Det är obegripligt att en sekulär stat finansierar religiösa skolor för små barn. Det skulle uppstå ett ramaskri om Moderaterna, Socialdemokraterna eller andra politiska partier fick ha skolor med ideologisk inriktning där elever isoleras från barn vars föräldrar har annan politisk uppfattning.

Publicerad: 24 november 2015, 05:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FriskolorReligionSegregation

Skövde kommun är på väg att få sin första förskola med muslimsk inriktning. ”Det är viktigt med ett brett utbud av förskolor” hävdar Paula Bäckman, centerpartistisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i Skövde Nyheter.

Bakom förskolan står en förening som driver en islamisk förskola i Falköping. ”Behovet av en förskola med islamisk inriktning är jättestort”, säger Ali Liaqat som är förskolechef.

Det är obegripligt att en sekulär stat finansierar religiösa skolor för små barn. Det skulle uppstå ett ramaskri om Moderaterna, Socialdemokraterna eller andra politiska partier fick ha skolor med ideologisk inriktning där elever isoleras från barn vars föräldrar har annan politisk uppfattning.

Barnkonventionens artikel 14 slår fast att även barn har rätt till religionsfrihet. Enligt skollagen är offentliga skolor förbjudna att ha konfessionell, det vill säga religiös, inriktning. Men friskolor har absurt nog frikort.

Skolverket uppger att det finns 62 fristående grundskolor med konfessionell inriktning i Sverige, de flesta är kristna. De måste följa samma läroplan och införliva samma demokratiska värdegrund som de kommunala skolorna. Lagen kräver att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund.

Därför är det häpnadsväckande att Studemaskolan i Stockholm tillåts bygga sin pedagogik på scientologkyrkans metod. På skolans hemsida tituleras science fiction-författaren L Ron Hubbard, kyrkans grundare, som humanist. Avhoppare från scientologerna vittnar om en skrämmande sekt med fascistoida misogyna övermänniskoideal.

Det är även en gåta varför Skolinspektionen inte stänger Laboraskolan i Hylte kommun i Småland som drivs av kristna fundamentalistiska Plymouthbröderna. Sektens medlemmar är förbjudna att rösta i allmänna val och kvinnor anses underordnade män. Skolan har dragit på sig massiv kritik vid tillsyn.

Eleverna isoleras, litteraturen censureras och flickor hindras i studierna.

I april fick muslimska förskolan Bilaal i Gävle skarp kritik. Vid tillsyn upptäcktes religiösa symboler i lokalerna och det var oklart hur kravet på demokratisk värdegrund följdes. I september rapporterade Gefle Dagblad, som föredömligt granskat islamistiska krafter i Gävlemoskén, att predikanten Ali Al-Ganas, som öppet hyllat Islamiska staten och stupade IS-krigare, arbetade på förskolan.

I ett land som stoltserar med en feministisk regering marknadsför muslimska Al-Azharskolan i Vällingby verksamheten med att könen separeras vid lektioner i simning och idrott. Eftersom Sverige har stor muslimsk invandring kommer förmodligen fler religiösa grundskolor öppnas. Det är svårt att se att det främjar integration.

Varningssignaler finns att religiösa friskolor är frizoner för indoktrinering och segregation. Det finns ingen anledning att finansiera dem med skattemedel.

Jag är inte ateist och har förståelse för att föräldrar vill att barn växer upp med en tro. Men det får man ägna fritiden åt, precis som politik. Alla barn i Sverige, oavsett bakgrund, måste garanteras rätt till sekulär grundutbildning.

---

Läs även repliker på denna krönika.

Livets ord: Kristna skolor ger trygg miljö på stabil etisk grund

Skola och religion i ett mångkulturellt samhälle

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev