Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Fredsskadade dronten Sverige måste bli vaksam

Rädsla är en sund överlevnadsinstinkt som gör oss vaksamma. Vi måste göra upp med den svenska integritetsnojan och sätta upp fler övervakningskameror, skriver Jenny Sonesson.

Publicerad: 10 april 2017, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

IntegritetKameraövervakningSäkerhetDådet i Stockholm

Klockan 14.53 larmas polisen. En lastbil på Drottninggatan i Stockholm mejar ner människor. Strax därefter sätter sig en kollega bredvid mig. Hon darrar. Systern har undgått döden med en hårsmån.

Vi översköljs nu av budskapet att vi måste leva våra liv som vanligt. Terroristerna får inte knäcka oss. Jag köper det delvis. Skräck paralyserar och ett aktivt civilsamhälle är oumbärligt. Vi får samtidigt aldrig glömma att rädsla är en sund överlevnadsinstinkt. Dronten på Mauritius utrotades eftersom den vinglösa fågeln inte förstod att människor är farliga.

Fler terrorattacker planeras. Vi vet inte var, hur eller när de genomförs men #hashtags på Twitter stoppar tyvärr inte mördare. Det gör däremot övervakningskameror.

I juni presenteras en statlig utredning om kameraövervakning som regeringen tillsatt. Utredningen måste göra upp med den svenska integritetsnojan om brott ska bekämpas. Efter bombattentatet av Taimour Abdulwahab i centrala Stockholm fanns övervakningsfilm från en butik. Affärsinnehavaren lämnade som laglydig medborgare filmen till polisen men blev då anklagad för olaga kameraövervakning. Det är orimligt.

Danska terroristen Omar El-Hussein höll för två år sedan Köpenhamn i ett krigsliknande tillstånd under 14 timmar. Han besköt ett offentligt möte som Lars Vilks deltog i och attackerade sedan en synagoga. Två människor dödades. En massaker på judiska barn kunde ha skett. Tack vare att gärningsmannen fastnade på film underlättades Köpenhamnspolisens jakt på terroristen som sedan sköts.

Storbritannien är den nation i Europa som sedan IRAs härjningar har mest kunskap om att hantera terror. Landet har fler övervakningskameror i offentligheten än något annat land i världen. The Economist hänvisar till en undersökning från 2013 där britterna är positiva till övervakning. 64 procent anser inte att övervakning inkräktar på personliga integriteten. 81 procent har uppfattningen att kameror hjälper brottsbekämpning.

Brittisk polis uppger att de med säkerhetstjänsten framgångsrikt varje år det senaste decenniet hindrat terrorplaner av samma omfattning som dåden i London 2005 med 50 döda och 700 skadade. Öriket som modigt ledde kampen mot nazismens arméer under andra världskriget, när Sverige var fegt neutralt, använder knappast silkesvantar.

Brittiska och amerikanska elitsoldater utgör specialförbandet Task Force Black som undercover undanröjer IS-terrorister. En källa sa till brittisk press för några år sedan ”Vi måste gå in i Syrien och Irak och döda så många IS-medlemmar som vi kan. Du kan inte förhandla med de här människorna.” Att delta i Task Force Black är en omöjlig överkurs för Sverige av flera skäl men kraftigt utökad kameraövervakning är inom räckhåll. Polisfacket konstaterar i sin tidning Blåljus apropå kameraövervakning och terrorism ”Nog är det lite sorgligt, att det som i andra länder är självklarheter, ska vara så förbaskat svårt för oss i Sverige?”

Den fredsskadade dronten Sverige måste börja anamma en berömd romersk devis. Om du vill ha fred, förbered dig för krig.

#hashtags på Twitter stoppar tyvärr inte mördare. Det gör däremot övervakningskameror.

Jenny Sonesson, pr-konsult, socionom, tidigare politiskt sakkunnig (FP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev