Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Frågan om integration är minerad mark

I ett land med reglerad invandring borde det gå att diskutera vilken nivå mottagningen ska ligga på. Men den som vill diskutera integration riskerar offentlig stening. Vem gynnar det?

Publicerad: 7 maj 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I valrörelsen år 2010 deklarerade Fredrik Reinfeldt att den som tycker om Sverige röstar inte på Sverigedemokraterna. I det valet lade 5,7 procent av de röstberättigade sin röst på Sverigedemokraterna. Av Yougovs opinionsmätning från mars framgår att Moderaterna tappat flest av sina väljare till just Sverigedemokraterna. Av de nästan 1,8 miljoner väljare som röstade på Moderaterna år 2010 är det 13,5 procent, motsvarande 240 000 personer, som säger att de i dag skulle lägga sin röst på Sverigedemokraterna i stället.

Under det senaste året har Sverigedemokraterna legat på mellan 8 och 10 procent i opinionsmätningarna. En Novusmätning från mars månad visar att 21 procent av väljarna tycker att partiets invandringspolitik är ganska eller mycket bra. Samtidigt sticker Sverige ut som ett mycket tolerant land ifråga om människors inställning till invandrade.

Hur kan dessa så extremt skilda bilder av verkligheten samexistera? Och om de kan samexistera, varför kan vi då inte bemöta dem utan att blanda korten?

Integrationsfrågan framstår som ett område bortom den dagsaktuella politiken, som något ytterst värderingsstyrt. Politikers och journalisters hantering av vad som kommit att bli minerad mark har gett integrationsfrågan en ytterligare dimension som säger mer om det som inte sägs än om det som de facto formuleras.

I ett land med reglerad invandring borde det i konsekvensens namn vara fullt legitimt att diskutera vilken nivå mottagningen ska ligga på. En nivå som kan regleras såväl uppåt som neråt. Dessvärre löper den som vill diskutera nivåer stor risk för offentlig stening, då enbart förekomsten av en sådan diskussion kommit att stämplas som rasistisk. Det gynnar bara ett parti, och det är inte Moderaterna.

Efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen följde otaliga symbolåtgärder som syftade till att markera avstånd mot främlingsfientligheten. Dessvärre blev alltför många manifestationer av det slaget enbart en del av det som kommit att göda Sverigedemokraternas martyrskap.

Under de senaste åren har jag tagit del av många berättelser från människor som beskriver att de förlorat sin roll i sitt eget land. Det är en känsla av förlust som inte ska nonchaleras. Att vara del av en gemenskap, oavsett gemensakepens slag, är viktig för alla människor oberoende av etnisk hemhörighet.

Gudarna ska veta att det inte är lätt att integreras i Sverige där det svenskaste som finns är att förneka att det alls finns något svenskt över huvud taget. Det mångkulturella samhället är fullt av möjligheter och utmaningar som ställer krav på ömsesidig anpassning.

Därför vore det på sin plats med ett tillägg till Reinfeldts uttalande: den som tycker om Sverige bör fundera över hur de väljare som i grunden är positiva till invandring, men negativa till integrationspolitiken, vinns tillbaka. Den som fortsätter stoppa huvudet i sanden, inte minst gällande det enorma sysselsättningsgapet mellan utlandsfödda och infödda, är inte god - den är blind.

Gudarna ska veta att det inte är lätt att integreras i Sverige där det svenskaste som finns är att förneka att det alls finns något svenskt över huvud taget.

Alice Teodorescu, Jurist och borgerlig opinionsbildare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev