Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Foster är inte magiska Disneyväsen, Twitter!

Bilden jag la ut hittade jag på nätet, och den visar just ett foster utan skallben. Fostret är inte gulligt, men det är en alldeles korrekt bild av ett foster som dött och kommit ut som missfall, eller som aborterats. "Abusive behaviour", alltså inte okej, bedömde Twitter och tar därmed ställning för den förljugna bilden av foster som magiska Disneyväsen.

Publicerad: 28 november 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

YttrandefrihetSociala medier

Jag finns inte längre på Twitter. Det beror på att jag gjort mig skyldig till ”abusive behaviour” det vill säga mitt beteende har varit extremt kränkande och förnedrande. Så, vad har jag gjort? Sympatiserat med etnisk rensning? Uppmanat till terrordåd? Nej, jag postade en bild på ett foster.

Abortmotståndare älskar att posta bilder på foster. Se vilka söta minimänniskor som kallblodigt mördas, lyder retoriken. Problemet är att bilderna sällan liknar de foster som faktiskt föds, oavsett om de kommer ut på grund av missfall eller abort. Och det vet jag alldeles säkert eftersom det är mitt jobb att hjälpa kvinnor med missfall och aborter.

I det fall som fick mig avstängd från sociala medieplattformen Twitter postade en abortmotståndare en uppenbart manipulerad bild av vad som skulle föreställa ett foster i graviditetsvecka 20, med uppmaning om att förbjuda sena aborter. Till saken hör att abort efter vecka 18 endast sker med tillstånd från Socialstyrelsen. De flesta tillstånd utfördas för att fostret är skadat eller sjukt. Är det några foster som är allt annat än söta, är det fostren som aborteras efter vecka 18. Det kan exempelvis röra sig om foster utan skallben, eller siamesiska tvillingar.

I själva verket är de sena aborterna oerhört få. Hela 84 procent sker redan före graviditetsvecka 9, då fostret är mindre än två centimeter stort och är svårt att med blotta ögat skilja från foster hos andra däggdjur. Bland de sena aborterna efter vecka 18 som kräver tillstånd för att genomföras är anledningen i ungefär 4 av 5 fall fostermissbildningar.

Bilden jag la ut hittade jag på nätet, och den visar just ett foster utan skallben. Fostret är inte gulligt, men det är en alldeles korrekt bild av ett foster som dött och kommit ut som missfall, eller som aborterats. Bilden existerar alltså redan på internet. Hur det kan vara tillåtet att på twitter lägga ut lögner, så som bilder på foster som inte alls är bilder på foster, men kränkande att lägga ut bilder på foster så som de ser ut, är för mig en gåta. Det verkar inte bättre än att plattformen tagit ställning mot aborträtten och för den förljugna bilden av foster som magiska Disneyväsen.

Jag har överklagat twitters domslut men inte fått resning, så härmed hittar ni mig i andra kanaler. Mer taggad än någonsin att försvara aborträtten, både genom mitt arbete och politiskt. Adjö twitter.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev