Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Maria Taranger: Först när hela världen nåtts av vaccin kan pandemin få ett slut

Jag njuter av varje uppdatering av vaccinläget i Sverige och hur smittan smälter bort med draghjälp av den varma årstiden. Det är inte längesen vi hade ett helt annat läge.

Publicerad: 18 juni 2021, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot coronavirusetCoronavirusetVaccinationer

Ända sen jag var liten har jag fått höra hur viktigt det är med vaccinationer. Min pappa var barnläkare och forskade på effekt av vaccin. Han förklarade ofta för min bror och mig att vaccin inte bara skyddade oss. Han berättade om barn som var för sjuka för att kunna få eller tillgodogöra sig vaccin och att vi skyddade dem genom att inte sprida sjukdomar vidare. Helt enkelt hur viktigt det var att skapa flockimmunitet.

LÄS OCKSÅ: MSB tar strid mot anti-vaccinpropaganda

När han fick ett pris för sin forskning och reste till Stockholm för att motta det ur drottning Silvias hand hade han förberett en fråga. Han spände ögonen i henne och frågade om de kungliga barnen var vaccinerade. Mycket förnöjd kom han hem och berättade att hon svarat att det var en självklarhet och att hon visste hur viktigt det var för att skydda alla i samhället. 

LÄS OCKSÅ: Stefan Jutterdal: ”Det kan vara sant – fast det står i tidningen” 

Vaccinationer är verkligen vetenskapens och människans triumf över de svåra villkor naturen utsätter oss för. Esaias Tegnér sammanfattade år 1833 orsakerna till att Sverige höll på att resa sig ur elände och fattigdom – ”freden, vaccinet och potäterna”. Det är fortfarande grundläggande för att ett samhälle ska fungera – att det råder fred, att det finns ett vaccinationsprogram som når hela befolkningen och att det finns mat att sätta på borden. 

För oss i Sverige har detta länge varit en självklarhet och vi har kunnat ägna oss åt helt andra samhällsfrågor. När pandemin slog till och utmanade vårt moderna sätt att leva blev vi påminda om livets bräcklighet. Men vi hade infrastruktur, resurser och tätt internationellt samarbete vetenskapligt och politiskt. Det var en seger att man på så kort tid fick fram ett vaccin. Visst har det hackat litet grann med logistiken och alla vuxna i Sverige är inte vaccinerade till midsommar, men ändå…

LÄS OCKSÅ: Sverige bland de bästa på att vaccinera 

Jag njuter av varje uppdatering av vaccinläget i Sverige och hur smittan smälter bort med draghjälp av den varma årstiden. 

Det är inte längesen vi hade ett helt annat läge. Så många gånger denna vinter och vår som jag oroligt följt Sahlgrenskas kurva över patienter inlagda med covid-19 och frågat mig hur vi ska lösa platser för alla i behov av akut vård. Det har gått men krävt enormt mycket av medarbetare och chefer. Därför blev jag först upprörd när jag i mars såg en nyhetsflash med rubriken: ”Indien stoppar vaccin till Sverige – men skänker till grannländer”. 

Men min ilska svalnade snabbt när jag läste artikeln. Det stod ”Indiens hållning är att vårdpersonal, riskgrupper och personer över 50 år skall få sina sprutor innan vaccin kan säljas på marknaden”. Ja, varför skulle unga människor i EU prioriteras före riskgrupper i Indien, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Myanmar, Afganistan eller Pakistan? 

Visst var vår sjukvård satt under hård press – men inte på något sätt var situationen jämförbar med den i länderna som fick utdelat vaccin från Indien. 

LÄS OCKSÅ: Daniel Persson: Den strikta vaccinprioriteringen skrämmer 

Det är snart midsommar och i år kommer jag att njuta lite extra av färskpotatisen, minnas vad Esaias Tegner sa och skatta mig lycklig att få leva i ett land med fred och god tillgång på mat och vaccin. Men ingen är säker förrän alla är säkra. Pandemin är över först när hela världen nåtts av vaccin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maria Taranger

Överläkare och områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev