Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Fördumningen av svensk debatt är ett hot mot demokratin

När den politiska debatten utgår från förenklingar och förutsägbar positionering är inte bara att underskatta väljarna – det är också att inte fullt ut ge dem möjligheten att fatta beslut baserade på kunskap.

Publicerad: 7 juni 2021, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AsylsökandeHyresrätterJanuariavtaletPolitiker

Ju närmare valen vi kommer, alltså val till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022, desto tydligare blir den närmast enfaldiga hållningen i den svenska politiska debatten: att vägra att ens överväga att den andra sidan kanske kan ha lite rätt trots allt. 

Konfliktlinjerna är dragna på förhand och det är som om det är av Gud givet att den andre har fel. Så tramsigt har det blivit att de olika alternativen att rösta på inte ens kan enas om huruvida det avtal som ingicks mellan regeringspartierna och dess stödpartier i januari 2019 ska kallas Januariöverenskommelsen eller Januariavtalet. 

Tanken är att överenskommelse låter sämre än avtal, eftersom en överenskommelse som ingås i januari kan beskrivas som en januariöverenskommelse och förkortas Jök och få folk att tänka på fågeln gök och det vet man ju hur sådana är. Otäcka fjäderfän. 

Och väljarna förväntas bry sig. Det är som om politikernas strateger anstränger sig för att pressa ned valdeltagandet.

I Januariavtalet ingick att utreda fri hyressättning nyproduktion av bostäder som ett sätt att få i gång byggandet av hyresrätter. Redan innan utredningen var klar var det självklart vem som skulle tycka vad i frågan. Den nyssliberala och nyssrasistiska högern tycker det är jättebra med fri hyressättning medan nysskommunisterna tillsammans med MP tycker det är jättedåligt. 

LÄS OCKSÅ: Här är det omstridda förslaget om marknadshyror 

Socialdemokraterna tror sig kunna sitta på två stolar samtidigt och Centerpartiet är jätteglada. Men att ta sig an uppgiften att faktiskt försöka förstå den andra sidans argument och problembeskrivningar tycks ingen vilja. 

Det byggs för lite bostäder. Efterfrågan på bostäder är större än utbudet. Självklart kommer de som redan nu inte har råd att bo – inte heller ha råd att bo i nybyggda hus. Men är det självklart att det inte startar flyttkedjor? Eller att hyrorna i mindre populära områden inte kommer att sjunka? 

LÄS OCKSÅ: Sveriges Allmännytta: ”Finns ingen betalningsvilja för högre hyror” 

Svaren är inte givna men så länge politik är någon sorts spel så kommer ingen våga problematisera. Förenklingar och förutsägbar positionering är inte bara att underskatta väljarna – det är också att inte fullt ut ge dem möjligheten att fatta beslut baserade på kunskap.

Eftersom invandring är ungefär den enda fråga man får prata om i det här landet kommer den nya danska asylpolitiken så klart att även komma upp i svensk debatt.

Asylsökande i Danmark ska skickas till Afrika för att asylprocessen ska hanteras där. Eller egentligen inte, eftersom man först behöver ta sig till Danmark för att sen skickas från Danmark till Afrika för att därifrån få sin ansökan behandlad. 

Om alla följer de inslagna mönstren i den svenska debatten kommer högern tycka att Danmark visar vägen, och givetvis argumentera för att politiken kommer rädda liv och motverka flyktingsmuggling. Vänstern kommer tycka att det är otäck rasism – och argumentera för att det är just vänstern som i den här frågan värnar liv och rätt. 

Och väljarna får bara två alternativ i en fråga som är oändligt mycket mer komplex än så. Ja, självklart är Danmarks syfte inte främst att rädda liv. De är rent av öppna med det, men samtidigt drunknar människor med drömmar om Europa i Medelhavet. 

Fördumningen av svensk debatt är ett verkligt hot mot demokratin. Vi borde vara bättre än så här. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev