Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Föräldrar har rätt att klä sitt barn i slöja

Att tvinga ett barn att ta av sig något barnet vill ha på sig, om det inte utgör ett hinder för pedagogiken, är att kränka barnet. Även om man gör det med goda intentioner och även om föräldrarna borde veta bättre.

Publicerad: 10 juni 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SlöjaFörskolaBarnReligion

Att bo i Skåne är för oss politiskt intresserade just nu väldigt intressant. Kommun efter kommun ger sig in i kampen om att bli bäst på att visa sig tuffa genom att besluta om rent nonsens – jag tänker på Staffanstorps IS-förbud och Malmös beslut att införa ett obligatoriskt och meningslöst kontrakt där föräldrar ska förbinda sig att ha ett positivt förhållningssätt till skolan – eller genom att markera mot Islam. Det senare genom att införa ett förbud för barn i förskolan att bära huvudduk eller slöja. Det är också det etiskt intressantaste av tilltagen eftersom det blottlägger målkonflikter som det inte går att blunda för.

Först och främst: ingen ska behöva dölja sitt hår eller ansikte. Den som försöker tvinga någon begår en moralisk orätt och borde skärpa sig. Samtidigt så gäller det motsatta lika mycket. Den som försöker tvinga någon att inte göra det begår också en orätt. Troligen strider ett slöjförbud i förskolan mot religionsfriheten i Sverige, eftersom vi här tolkar rätten till religion som överordnad rätten att slippa religion.

Min åsikt är att barn inte ska påtvingas religion alls men där har jag inte lagen på min sida. Föräldrar har konstigt nog all rätt att förmå barn att inbilla sig precis vad som helst – inklusive att Gud blir arg på dem om de visar håret. Som om Gud skulle bry sig. Lyckligtvis finns för- och grundskola som kan kompensera för de värsta tokerierna.

Förskolan ska å ena sidan vara jämlik och jämställd. Slöjan är tydligt kopplad till kön. Kön och underordning. En förskola som syftar till att fostra jämlika och jämställda barn måste visa barn i slöja att det är helt okej att ta av sig den och ingen ska bestämma över vem de visar sitt hår och ansikte för. Å andra sidan har föräldrar rätt att klä sina barn som de vill.

Vill jag att min dotter ska ha halsduk så tar jag på henne en halsduk och förväntar mig att förskolan hjälper henne på med den om det är kallt. Har det blivit varmt så förväntar jag mig att förskolan låter henne slippa. Eftersom det då inte finns någon rationell anledning att tvinga på halsduken. Likadant bör förskolan agera med alla plagg. Om det inte finns någon rationell anledning att ta på barnet ett plagg det tagit av sig, och religion är inte en rationell anledning till något, så ska förskolan låta bli.

Men att förbjuda ett klädesplagg? Nej. Att tvinga ett barn att ta av sig något barnet vill ha på sig, om det inte utgör ett hinder för pedagogiken, är att kränka barnet. Även om man gör det med goda intentioner och även om föräldrarna borde veta bättre. Det handlar inte om religionsfrihet – utan om barnets integritet. Ska vi skapa förutsättningar för barnet att välja eller välja bort slöjan kan vi inte börja med att kränka det.

Om ett klädesplagg utgör ett hinder för delta i förskolan på lika villkor som andra så är det bara för personalen att säga det till föräldrarna och sedan se till att barnet får möjlighet att slippa plagget. Lita på att personalen har kompetens nog att avgöra vilka plagg som är problematiska och när. Om det behövs så förtydliga det i förskolans styrdokument men gör det religions- och kulturneutralt så undviker vi ytterligare polarisering.

Om det nu inte är det som är den egentliga avsikten.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Ämnen i artikeln:

SlöjaFörskolaBarnReligion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev