Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Flykten till Sverige minskar klyftorna i världen

Den gängse åsikten om läget i nationen är att klyftorna i Sverige har ökat. Men så är det inte, tvärtom, de har minskat.

Publicerad: 5 september 2014, 04:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns en språklig differens mellan orden ”klyfta” och ”skillnad”.  Det ena beskriver ett kvalitativt förhållande, det andra ett kvantitativt. Klyftor, det är exempelvis förhållandet mellan Israel och Palestina. Medan Folkpartiet och Socialdemokraterna har olika åsikter om skattepolitiken, åsikter som markerar en skillnad, inte klyfta.

Från denna enkla utgångspunkt kan vi då fråga oss om klyftorna ökat i Sverige. Och då är mitt generella svar att så inte skett.

Förr var exempelvis lönerna mer sammanpressade, skillnaderna var små mellan vanliga arbetare och direktörer. Men klyftorna var större, eftersom exempelvis skolväsendet inte hade samma öppenhet som i dag, när framför allt högskoleutbildningen expanderat. Eller förskolorna inte var utbyggda.

Utbildningssystemets tillväxt har öppnat upp oerhörda möjligheter för alla att utveckla sina potentialer.

Och de flesta av oss väljer hellre ett samhälle där de rika är ohemult välbeställda – om bara de fattiga har det bättre – än ett alternativ där det inte finns några rika och alla svälter.

Om det kommer 100 000 flyktingar till Sverige kan vi förstås säga att det ökar klyftorna högst väsentligt. Eftersom de fått lämna allt de äger, kommer till ett kallt och glest befolkat land, som har ett konstigt språk och en besynnerlig kultur. Många av dem kan, med visst fog, hävda att de känner en klyfta gentemot det nya samhället.

Detta får vi nog erkänna. Men å andra sidan kan vi också konstatera att trots denna barriär för att kunna ta sig in i ett nytt samhälle så har dessa människor ändå fått en bättre position än de hade nyss. Annars hade de inte kommit till Sverige.

Eller lite mer tydligt uttryckt: de har dåliga utgångspunkter här också, på grund av omställningen flykten kräver, men mindre dåligt än där de kom ifrån.

Således har flytten till Sverige – totalt sett – minskat klyftorna.

Men försvinner klyftan om vi – som några bekämpare av klyftor önskar – förbjuder tiggeri och skickar hem folk till sina ursprungsländer?

Nej, klyftan finns kvar, men är inte exponerad.

Slutligen. Den mer demagogiska frågan till dem som yrar om klyftor är förstås om vi ska försöka förhindra att Ingvar Kamprad flyttar hem till Sverige? Och med sina miljarder ökar klyftorna? Att svaret då oftast blir nej tyder på att vi här har att göra med ett genuint missförstånd från klyftsnackarnas håll.

Således. Sila klyftsnacket.

Tiggaren som sitter utanför Konsum­butiken upplever rimligtvis en klyfta gentemot de penningstinna som kommer ut med svällande matkassar. Men försvinner klyftan om vi – som några bekämpare av klyftor önskar – förbjuder tiggeri och skickar hem folk till sina ursprungsländer?

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev