Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Fler kommer dö om inte beställarna tar sitt ansvar

Man stoltserar i entrén med att man bidrar till BRIS, eller har köpt träd för att rädda regnskogen. Och sen bygger man huset med manskap som lever och arbetar under vedervärdiga förhållanden. Ibland till kostnaden av liv. \

Publicerad: 17 november 2014, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen dog två byggnadsarbetare på Fortums bygge i Stockholm. Helt i onödan. Man blir bedrövad men inte förvånad. Nu igen.

Det hade kunnat undvikas om bygget inte varit hyperstressat, man jobbade dag och natt. Pressade priser, hot om viten vid försening. Det blir lätt att man släpper säkerheten då, för att tjäna några dagar.

Nu står bygget still istället, så tidsvinsten försvann. Till kostnaden av liv.

Det är dags för beställarna att sätta ner foten. Det är dags för uppdragsgivarna att sansa sig. De korta byggtiderna ger alltid sämre arbetsmiljö, och nästan alltid en sämre produkt. Skyll inte bara på byggföretagen - som beställare måste man inte alltid köpa den billigaste produkten.

Beställaren har nästan alltid en etisk policy. Inga mattor vävda i barnfabriker. Klimatsäkrade material. Man stoltserar i entrén med att man bidrar till BRIS, eller har köpt träd för att rädda regnskogen. Och sen bygger man huset med manskap som lever och arbetar under vedervärdiga förhållanden.

Istället för att dammsuga Europa på billigaste offerten kan man kräva vettiga förhållanden. Inte nöja sig med löften - åh, dessa löften - från den som får offerten att jodå, de har underbara villkor och personal som vandrar på små moln. Fast billigt då.

Att kräva kollektivavtal är något enkelt. Visst, alla företag som saknar kollektivavtal är inte oseriösa, men inga oseriösa företag har kollektivavtal - de tycker det är onödiga pengar. På köpet får man en fungerande modell för skyddsarbetet, utarbetad av fack och arbetsgivare. Man får utbildade  skyddsombud, man får tillgång till fackets kompetens. Att förlita sig på ett sjunkande Arbetsmiljöverk är liksom ingen bra lösning.

Besök, gärna oannonserat, arbetsplatsen och ta med eget arbetsmiljöfolk, om man har det. Man kan redan från början kräva skyddskläder, hjälm. Man kan kräva att det finns ID-kontroll, personalliggare. Kräv godkända bodar, hissar, ställningar. Kolla med Skatteverket också, och att facket släpps in - för får inte facket komma in ska man bli misstänksam, det har vi stor erfarenhet av.

Framförallt ska man lusläsa vad säkerheten är tänkt att kosta i offerten. Den ska finnas med där. Alla gnäller på att det är dyrt med skydd - ja, inte offentligt förstås - tills olyckan är framme. När man får schavottera i media med sin naivitet. När ambulanserna är där. När ansvar utkrävs. Då hade det inte varit så dyrt...

Man får absolut inte låta byggherren ensam bestämma hur det ska skötas. Lita inte på att säkerheten kommer att skötas korrekt Det fungerar inte. Kräv att alla på bygget förstår regler, kan läsa skyltar, begripa varningar.

Man ska begära att få ut rapporter och tillbudshandlingar. Vara besvärlig, kort sagt. Och det bästa är att allt det här kan genomföras redan idag.

Alla måste göra allt vad de kan för att inte fler ska dö. Vårt arbete får inte vara ett yrke där man kan dö på arbetsplatsen. Att bara jaga pengar och tid hjälper oss inte att komma hem helskinnade efter dagens slut.

Det är dags för beställarna att sätta ner foten. Det är dags för uppdragsgivarna att sansa sig.

Calle Fridén, fackligt aktiv byggnadsarbetare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev