Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Firma Livet tar aldrig semester

Bortom varumärkespostningarna på Instagram i Firma Livet är sanningen denna: Min semester var sådär och det känns tufft att börja jobba. Jona Elings Knutsson återgår till arbetslivet och efterlyser meningsfulla samtal bortom nätverkandet och livsskrytet.

Publicerad: 22 augusti 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Nu är semestrarna slut. Nu möts vi i fikarummen och upprepar bildtexterna till bilderna vi redan delat på sociala medier. Båten, stugan, playan. Alla har haft det bra. Alla är så glada. Det är ett under att den psykiska ohälsan ökar. Men allt är en industri, och ingenting på riktigt. Välkommen till Firma Livet.

Här är det du som är direktör, inspiratör, ditt namn är ditt varumärke. Du måste vårda varumärket, arbeta in det. Det är inte vad du gör utan vem du är som räknas. Vem du verkar vara. Du är varan. Du säljer dig, du visar framfötterna, du är en self made man, om du snubblar är det på dina egna fötter och skyll dig själv och ta dig upp för du har ju en dröm, ett mål. Upp på fötterna, checka av dina delmål, din bucketlist av saker som inte engagerar dig men som utgör pinnarna på stegen du målat själv med blod, svett och tårar, för du har kämpat, som du har kämpat. Till skillnad från de solkiga varumärken till människor som inte lyckats, de som du är livrädd för att bli.

Kring dig har du alls inga dåliga kontakter som kan smitta dig med negativa tankar eller upprorslusta, du har inget kollektiv att sluta dig samman med. Nej du omger dig med andra vinnare, som du nätverkar med. Du kallar dom kompisar men de är andra varumärken, andra firmor, i en gemensam industri. Ni bjuder hem varandra till bostäder som platsar i inredningstidningar, fjolårets kök står ute på gatan i Big Bags. Varje fläck i hemmet är nogsamt bortgnuggad till halva priset, andra halvan står skattebetalarna för, ett så sorgligt ord. Skatt är inget som bör betalas, det är något som bör trixas bort i Firma Livets kreativa bokföring. Men ni bjuder inte hem varandra, för bostäderna är inte hem utan investeringar. Ni pratar om kvadratmeterpriser och räntehöjningar och nästa steg i bostadskarriären.

Med ett gott nätverk och en god bostadsinvestering snurrar hjulen hos Firma Livet mer välsmort än någonsin, snurrar fort, snurrar jättefort. Det går runt runt och du blir yr. Varumärken ska inte ha yrsel. Du går på yoga och läser självhjälpsböcker, du kanske till och med drabbas av en kris för om du öppet tar dig igenom en kris stärker du varumärkets mjuka värden och Firma Livet blir ett företag som känns genuint. Äkta. Man måste våga säga nej, tipsar du på nästa nätverksmöte. Men inte nu, efter semestrarna. Nu är allt så himla bra. Förutom börskurserna, men nedgång betyder också köpläge!

Jag är billig nu. Min semester var sådär och det känns tufft att börja jobba. En enda meningsfull konversation, inte med varumärket utan med dig. Det är priset. Köp mig. Jag är ett klipp.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev