Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Finland ensam försvarare av EU:s yttersta gränser

Finlands kommuner drabbas hårt av den ryska krisen och står inför stora utmaningar med åldrande befolkning, arbetslöshet, offentliga underskott och en eftersatt infrastruktur. Man frågar sig hur Finlands välfärd ska kunna betalas. Mitt i allt är rädslan för Vladimir Putin ständigt närvarande.

Publicerad: 19 februari 2015, 05:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EU

I förra veckan samtalade vi med några medarbetare på Finlands motsvarighet till SKL, Kuntaliito. Den finländska kommun- och landstingssektorn befinner sig i en svår situation och behöver sänka sina utgifter med tio miljarder. Landet är i recession. Till skillnad mot Sverige har Finland inte återhämtat sig från finanskrisen 2008-2009 och exporten drabbas hårt av Rysslands negativa utveckling.

Finlands kommuner står inför stora utmaningar; åldrande befolkning, arbetslöshet, offentliga underskott och eftersatt underhåll av infrastrukturen. Man frågar sig hur Finlands välfärd ska kunna betalas. Kuntaliito oroas inte minst av att finansieringsprincipen (att staten garanterar kommunernas åtaganden) är hotad.

Under vårt möte framkom den allra största oron; att Ryssland ska marschera in i Polen, Baltikum och kanske även trycka ned Finland. Skräcken för storrysk nationalism och Vladimir Putin var påtaglig. I Helsingfors undrar man också var Sverige i dag står under vårt nya utrikes- och säkerhetspolitiska ledarskap.

Världskriget och trycket från Sovjetunionen lever i starkt minne. Att, som i Sverige, avskaffa den allmänna värnplikten är obegripligt för en finländare. Finland har en 134 mil lång gräns mot Ryssland, som också utgör EU:s yttre gräns. Där ökar det upprustande Ryssland sin militära närvaro. Helst ville våra bekanta se att Finland och Sverige gemensamt går med i Nato.

”Men int kan vi göra det på egen hand, det förstår ni nog”, sade de bekymrat.

Finländare känner hoten mot friheten inpå huden. Författarinnan Sofi Oksanen är den klaraste varningsrösten, med djup insikt om förtrycket under de ryska knektarna i hennes mors hemland Estland. För oss svenskar är det annorlunda. George Klein skrev nyligen i DN att medan andra folk i Europa är krigsskadade så är Sverige efter 200 år utan blodspillan så ”fredsskadat” att vi tar friheten för given.

Moskvaprofessorn Aleksandr Dugin ses som ideologen bakom Putin. En fascist som drivs av hat mot västvärlden, USA och demokratin. I fjol sade han i finländsk TV att Finland gjorde klokast i att gå med i ett framtida Storryssland (Eurasia).

Dugin och Putin står högt i kurs hos högerextremister i EU, som franska Front National. Även grekiska vänsterkoalitionen Syriza svassar för Ryssland. Extremhöger, extremvänster och extremislamister avskyr precis samma sak: USA, EU, demokrati, marknadsekonomi och alla människors lika värde.

”Den antiamerikanska synen är helt central för Ryssland och Putin. Alla börjar förstå att liberalismen och den amerikanska hegemonin har misslyckats. Det finns ingenting som herr Obamas eller fru Merkels värld”, klargjorde Dugin för de finländska tv-tittarna.

Undra på att Finland, vårt broderland, mår så dåligt.

Världskriget och trycket från Sovjetunionen lever i starkt minne. Att, som i Sverige, avskaffa den allmänna värnplikten är obegripligt för en finländare.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev