Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Fattiga flickor drabbas när pojkar HPV-vaccineras

Regeringen har meddelat att även pojkar ska börja HPV-vaccineras. Men på grund av bristen på vaccin vädjar nu WHO-experter: Ge det bara till flickor. Den bönen bryr sig svenska myndigheter dock inte om.

Publicerad: 13 januari 2020, 20:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinVaccinationerLäkemedelWHOFolkhälsomyndighetenFolkhälsoarbete

För att förebygga de vanliga virusinfektioner som hos vissa kvinnor lägger grunden till livmoderhalscancer startade Sverige allmän HPV-vaccination av skolflickor år 2010. Efter många års utredande och begrundande meddelade regeringen i höstas att man avser att utöka vaccinationsprogrammet till att inkludera även pojkarna. Men kort därefter kom en vädjan från WHO som rubbar det etiska räknestycke som SMER, Statens medicin-etiska råd, år 2017 levererade till Folkhälsomyndigheten.

HPV-vaccinet är en framgångssaga i de flesta höginkomstländer, förutom i Japan där obefogat tvivel fick vaccinationsprogrammet att avbrytas (samma desinformation spreds i Danmark och i Sveriges Radio P1). Men när nu även mellan- och låginkomstländer inför HPV-vaccination av flickor har det uppstått brist på vaccin i världen. Därför rekommenderar WHOs vaccinexperter de västländer som vaccinerar pojkar och vuxna att pausa det till förmån för att bara vaccinera unga skolflickor, den befolkningsgrupp där vaccinet gör störst nytta.

”In the context of a limited supply of HPV vaccine, SAGE [The Strategic Advisory Group of Experts on Immunization] recommends … All countries should temporarily pause implementation of gender-neutral … HPV vaccination strategies until vaccine supply allows equitable access to HPV vaccine by all countries. This will significantly relieve supply constraints in the short term and enable allocation of doses to high-burden countries that are currently planning to introduce or sustain HPV vaccination.”

I svenska skolor har vi nyss gått över till det senaste HPV-vaccinet från MSD, Gardasil 9, som täcker in fler virusvarianter än tidigare. MSD meddelar nu att man fram till 2021 inte klarar att leverera Gardasil 9 till den privata marknaden, utan måste prioritera nationella vaccinationsprogram. Risken är uppenbar att införande av vaccination för svenska skolpojkar kommer konkurrera med vaccination av flickor i andra länder. Denna etiska aspekt hade inte SMER med i sin kalkyl.

De nytta man får genom att vaccinera även pojkar är mer begränsad när en så stor majoritet av svenska flickor (84  procent) i dag tackar ja till vaccinet. Män har betydligt mindre risk än kvinnor att drabbas av HPV-orsakad cancer, men HPV-infektion kan sällsynt leda till cancer i svalg och ändtarm (även hos kvinnor). Den grupp som har störst risk att drabbas av dessa cancerformer är män som har sex med män, och de skyddas inte av att kvinnor är vaccinerade. Men det torde vara omöjligt (och orimligt) att redan på mellanstadiet hitta den grupp killar som har störst nytta av HPV-vaccin.

Tyvärr tänker svenska myndigheter inte hörsamma WHO-experternas råd. SVT rapporterar att Folkhälsomyndighetens statsepidemolog inte ser skäl att ompröva vårt beslut då man inte vet om det hjälper fattiga länders flickor. Ser vi bara till dem som växer upp i Sverige är det förmodligen rätt att sent omsider erbjuda vaccin även till killar, men global brist på vaccin borde göra valet svårare. Prioritering ställer som vanligt grupp mot grupp, och tydligen ses rättvisa mellan könen i Sverige som viktigare än strikt cost-benefit i ett internationellt perspektiv.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev