Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Farligt när allt fler ser hat som något vissa förtjänar

Kanske är det riktigt farliga som växer i Sverige idag inte "hatet" som sådant, utan snarare tron - i allt bredare befolkningslager - att vissa grupper människor på något vis ändå förtjänar det hat de utsätts för.

Publicerad: 7 juni 2017, 14:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaSegregationHotHotet mot politikerna

Den senaste tiden har den växande skara hot och trakasserier som politiker utsätts för uppmärksammats. Vi lever i en tid då teknologin och bristen på tillit i samhället tillsammans gjort situationer som tidigare skulle ha framstått som otänkbara till vardagsmat. Över hälften av kommuntopparna har hotats och merparten av påhoppen sker via internet, visar DS granskning.

För att säga något om teknologin: internet låter ju som bekant vem som helst vara anonym, och till skillnad från gårdagens brev (som också självklart kunde skickas anonymt) så krävs det inte längre något jobb för att skicka hotfulla meddelanden. Det sägs att tillfället gör tjuven: nätets stora förtjänst - men också dess förbannelse - ligger i att den möjliggör saker som aldrig skulle ha skett utan internet.

Det är ju inte en hemlighet att svenskars tillit till sina politiker sjunker, sjunker, och fortsätter att sjunka. Till en stor del så är detta en process som inte är särskilt svensk: samma mönster går igen i princip alla västländer. I vissa fall så kan politikernas egna beteende säkert bidra till att denna misstro sprider sig ytterligare.

Avslöjandet om att Region Västernorrland slösat bort icke obetydliga summor pengar på någon form av skenanställning som man sedan ljugit om var exempelvis knappast den sortens nyhet som behövdes i dag, åtminstone inte för de regionpolitiker som hoppas återupprätta tron på att de i grund och botten fattar svåra men rättvisa beslut.

Ju mer befolkningen är övertygad om att beslut är kortsiktiga, giriga, eller att det finns en gräddfil för politiker och en lägre standard för alla andra, desto mindre kommer det spela någon roll att besluten faktist är svåra beslut, fattade i allmänhetens intresse.

Tyvärr är det inte bara för våra politiker som hoten i dag blivit en del av vardagen. Runt om i Sverige så växer system av privatjustis fram, där klanen och släkten sätter sig över den svenska statens rätt att skipa rättvisa och utdöma straff för begångna brott. Även kriminella gäng tar i dag på sig rollen som "rättsskipare" i sina områden.

Resultatet för den som "golar", eller för den som förråder släkten genom att vända sig till tingsrätten blir i regel att man får motta hot, hot om att bli misshandlad eller till och med mördad. Problemet är det sällan stannar vid bara hot; att prata med polisen i vissa delar av Sverige är idag förenat med fara för det egna livet.

Hot och annan otillbörlig påverkan har en tendens att rasera samhällen inifrån; låter vi denna röta sätta sig fast någonstans i vårt samhälle så kommer det inte att dröja innan rötan spridit sig överallt. Det värsta som kan hända är inte att folk börjar hata allt mer och mer, utan det är att folk över tid ställer sig helt likgiltiga inför att politiker eller de människor som bor i "fel" områden utsätts för sådana här påtryckningar.

Kanske så är det riktigt farliga som växer i Sverige idag inte "hatet" som sådant, utan snarare tron - i allt bredare befolkningslager - att vissa grupper människor på något vis ändå förtjänar det hat de utsätts för. Vill man lösa problemet med den här sortens hot så måste man inte bara bli bättre på att beivra själva hoten, utan man måste också kunna slå mot denna övertygelse.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev