Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Faktaresistens är så 2017, under 2018 kommer faktarenässansen!

Förr var solen bra för barn och äggen farliga. Numera är det tvärtom. I tider av faktaförvirring är det klokt att följa sin inre röst, tror Åsa Moberg, som hoppas att vaccinskeptikerna ska lyssna och att ny evidens alltid ska driva mänskligheten framåt.

Publicerad: 11 januari 2018, 05:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KunskapFolkhälsa

I Höganäs bokhandel låg före jul en rejäl trave med Hans Roslings memoarer ”Hur jag lärde mig förstå världen”, skrivna av Fanny Härgestam. En underbar bok, som förvånande nog har blivit en försäljningssuccé.

Hans Rosling var folkhälsoexperten som blev världsberömd genom att visa att fakta aldrig varit grunden för åsiktsbildning eller beslutsfattande. Studenter vet enligt Rosling så lite att det är genant. Lyssnade de när han försökte informera om hur saker verkligen förhåller sig? Inte alls.

”Befolkningsexplosionen” har upphört, sa han. Det är inte antalet nyfödda som gör att världens befolkning växer, utan den ökade livslängden för oss som redan lever. Det är ett framsteg, inte början på undergången. Men studenterna blev arga när detta framställdes som en positiv utveckling.

Inte ens framträdande företagsledare vet särskilt mycket, upptäckte Hans Rosling på toppmötena i Davos. Dock vet de mer än politiker, eftersom ett företags överlevnad avgörs av förmågan till korrekt omvärldsanalys. Politiska beslut grundas däremot på ideologi, vilket i praktiken ofta är detsamma som fördomar.

I hälso- och sjukvården ska fakta vara säkerställda genom evidens. Svenska Dagbladet har just nu en tankeväckande artikelserie om den vetenskapliga grunden för myndigheternas kostråd. Den är bristfällig, ibland obefintlig. Råd om hur olika livsmedel ska ges till spädbarn kan ha ökat glutenintolerans och allergier (5/1). Att viltkött jämställs med annat rött kött och således bör undvikas är ett råd som ges helt utan sakskäl (7/1).

Evidensbrist råder också på många andra områden, exempelvis för socialtjänstens verksamhet. Ändå måste arbetet hela tiden utföras. Att det bör vara evidensbaserat bestämdes så sent som för ett par år sedan. Från förra året sållas evidensen fram av SBU, Statens beredning för medicinsk social utvärdering. Begreppet ”social” infogades i myndighetens namn 2015.

Socialtjänsten är en politisk kärnverksamhet där renässansen för fakta märks tydligt, till exempel i arbetet mot hemlöshet, i den långsamma men epokgörande övergången från ”bostadstrappa” till ”bostad först”.

Vad vet vi egentligen säkert? Inte särskilt mycket. En gång var solen nyttig för små barn, det var så sent som i min egen barndom. När jag var ung var smör närmast livsfarligt. I dag följer många en LCHF-diet där mycket fett ger bättre hälsa. Under kolesterolskräckens epok erbjöds jag omelett på enbart äggens vitor (i New York 1989). I dag innehåller en hälsosam frukost alltid hela ägg, ibland flera stycken och inte så mycket annat.

Jag har alltid ätit hela ägg, även när gulan ansågs farlig. I tider av faktaförvirring är det klokt att följa sin inre röst. (Sin egen alltså, inte Donald Trumps, även om själva företeelsen råkat i vanrykte genom honom.) Om jag hade varit vaccinskeptiker i dessa mässlingstider hoppas jag ändå att jag hade lyssnat på min omgivning.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KunskapFolkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev