Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ett turbulent valår väntar – vi är redo

Allt tyder på att 2018 blir ett politiskt dramatiskt år. Dagens Samhälle fortsätter att bevaka, granska och rapportera om hela Sverige.

Publicerad: 10 januari 2018, 23:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inget annat medieföretag följer utvecklingen eller granskar kommuner, landsting och regioner lika systematiskt och noggrant som Dagens Samhälle. Vi bevakar och rapporterar om utmaningar och möjligheter i hela landet.

Det betyder att vi berättar om händelser och ser trender långt innan de uppmärksammas i riksmedia. Påfallande ofta dyker också våra nyheter och granskningar upp hos mediekollegorna.

Precis som det ska vara.

För ett år sedan ställde jag i tidningen ut ett antal löften om vilka frågor vi skulle ägna speciell uppmärksamhet. Vi har följt det löftet väl.

■ Vi har skrivit mycket om hur Sverige ska klara välfärden när allt färre ska försörja fler. 
■ Vi har bevakat hur de ökande klyftorna mellan stad och land samt segregationen inom och konflikterna mellan kommuner sliter i Sverige. 
■ Vi har skrivit om kompetensförsörjning och hur digitaliseringen påverkar samhället och välfärdstjänsterna i stort och smått. 
■ Vi har hårdgranskat såväl integrationsutmaningen och hedersförtrycket som byggandet, samt gjort en unik kartläggning av hur växande hat och hot mot våra folkvalda påverkar och utmanar demokratin.

Bland mycket annat. Precis som ni läsare ville.

Även i år har vi frågat er vilka utmaningar ni ser framöver. Vi har fått in nästan 2 300 svar. Mycket känner vi igen från 2017 – men
rätten till en god och jämställd vård framträder tydligare än i fjol. Även miljöfrågan har ökat i vikt liksom oron för demokratins framtid,
polariseringen och det som upplevs vara mediernas försvagade roll.

Många av er läsare oroas över hur sysselsättning och integration av samhällets nyanlända ska ske på ett så bra sätt som möjligt, två år efter den stora flyktingvågen.

Dagens Samhälle fortsätter också att hårdgranska de tusen miljarder kronor som den offentliga sektorn varje år köper varor och tjänster för av privat sektor. Bland annat via vår databas offentligamarknaden.se, som ger unik insikt i vem som gör affärer med vem och för vilka belopp. Som prenumerant har du gratis tillgång till delar av det materialet.

Vi går också in i ett valår. Allt tyder på att 2018 blir ett politiskt dramatiskt år. Vissa partier ligger dåligt till i opinionen, vilket påverkar det politiska landskapet både på riks-, regional och kommunal nivå. Det bidrar också till en alltmer polariserad debatt. I tider av politisk oro tenderar plakatpolitiken att dominera, trots att vi alla vet att lösningarna är mer komplexa och mångfacetterade än vad som någonsin kommer att framgå av någon partiledarduell.

Det som sägs i rikspolitiken får ofta direkt påverkan på den lokala nivån, det kommer också att driva upp konflikten mellan stat, landsting och kommun. Många av den politiska förvalsdebattens hetaste frågor ligger inom kommunernas och landstingens ansvarsområden. Hur den nöten ska knäckas tänker vi bevaka stenhårt.

Det lovar jag.

Välkommen till ett spännande, turbulent och utmanande 2018!

Olov Carlsson, Chefredaktör och ansvarig utgivare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev