Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Ett samhälle med babyluckor har misslyckats

Innan en mamma överger sitt barn har samhället många chanser på vägen att se till att hon aldrig hamnar i den situationen. Men kvinnor har inte tillräcklig makt över sin sexualitet - vilket även #metoo-rörelsen visar.

Publicerad: 27 oktober 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetSexuella övergreppSocialtjänsten

Babyluckor där oönskade barn kan lämnas in anonymt. Det tycks bli verklighet i Danmark, meddelar flera nyhetsmedier denna vecka. Sedan 2004 har åtta levande och fem döda barn hittas i Danmark, rapporterar man.

Babylucka är självklart att föredra framför att det lilla barnet lämnas vind för våg eller rent av lämnas att dö eller dödas. Men innan en mamma överger sitt barn har vi många chanser på vägen att se till att hon aldrig ens hamnar i den situationen.

Kvinnor har inte tillräcklig makt över sin sexualitet. Det visas bland annat av fenomenet #metoo där hundratusentals kvinnor vittnar om att de också, me too, har utsatts för sexuella övergrepp. Ett barn som blir till efter övergrepp kan orsaka en svår situation för mamman.

Den kvinna som inte känner att hon kan säga nej, eller som säger nej men inte respekteras i det, har dessutom svårare att säga: men kondomen då! Men även vid sex med samtycke är preventivmedel inte alltid lätt. Att skydda sig mot graviditet kräver kunskap och pengar. Dessutom behöver vi fler olika preventivmedel att välja mellan.

Den kvinna som har sex med samtycke och preventivmedel kan också hon bli gravid. Därför har vi aborter med starkt skydd i lagen. Inte desto mindre är aborter kringgärdade av skuld och skam. Dessutom är abort kostsamt för den som inte är medborgare. Våra mest utsatta har alltså sämst tillgång till abort, och i värsta fall kommer vi se illegala aborter igen i vårt land.

Den som har sex med samtycke och misslyckas få till det med både preventivmedel och abort kan få stöd av socialtjänsten. Tillsammans med samhällets stödinsatser kanske mamman förmår ta hand om sitt barn, i någon mån. Om inte kan man planera så att barnet tas om hand i en annan familj.

Om även socialtjänsten sviktar, eller om mamman känner en stark misstro mot “soc”, då händer det ibland att mammor föder sina barn hos oss i vården och går utan att säga hej då. Plötsligt är de borta och barnet kvar hos förlossningspersonalen som får slå larm till socialjouren i kommunen.

Om mamman tvärt om tar med sig barnet från förlossningen utan att på något vis kunna ta hand om barnet behöver vi babyluckor. Och det är inte fel i sig. Men babyluckor står för en lång rad samhälleliga misslyckanden, av stora hål i det sociala skyddsnätet. Strukturella problem som om de åtgärdades skulle innebära stora fördelar för alla kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, inte bara för ett fåtal djupt desperata nyblivna mödrar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev