Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

"Ett bättre betyg kan Dagens Samhälle inte få"

Publicerad: 1 februari 2018, 19:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag har besökt många galor genom åren. Guldbaggegalor, idrottsgalor, P3 Guldgalor, journalistprisutdelningar och Kristallengalor. Men den värme och tacksamhet som besökarna på Stora Samhällsgalan visar upp, den har jag inte mött någon annanstans.

Många kommunföreträdare sökte upp mig på galan förra året för att personligen få uttrycka sin uppskattning. Inte bara vinnarna utan även värdiga förlorare sa alla ungefär samma sak.

– 364 dagar per år möter vi ilska och förakt. Vi får kämpa mot hot och hat. En dag per år får vi känna att vi faktiskt gör något som är bra och som skapar värde för de medborgare vi jobbar för. Det är den här dagen och den här kvällen. Tack.

Ett bättre betyg kan vi inte få. För det är precis därför vi startade Stora Samhällsgalan och bestämde oss för att premiera goda insatser och initiativ likväl som att utse Sveriges superkommuner. Vi som dagligen bevakar 290 kommuner samt 21 landsting och regioner vet att det sjuder av goda initiativ runt om i Sverige. Det är lika viktigt för oss att granska och peka på brister och felbeslut som att lyfta fram goda exempel. Vi vill att de som dagligen engagerat kämpar för att göra vardagen bättre för kommunmedborgare runt om i landet och bär stora delar av välfärden också ska få känna sig nyttiga, duktiga och behövda.

I år inför vi ett nytt pris, ett personpris. Förutom kollektiva insatser och olika verksamheter och projekt vill vi nämligen premiera ledarskapet och enskilda individers bidrag till att skapa förutsättningar för en god välfärd.

Vi vet alla att utan enskilda personers engagemang, drivkraft och professionalitet skulle vi inte ha fungerande verksamheter. Utan duktiga chefer och ledare skulle arbetsvardagen inte fungera. Speciellt i tider av effektiviseringar, besparingar och tuffa prioriteringar behövs drivna, empatiska och moderna ledare som vet att ställa krav men som också verkar för ett hållbart arbetsliv både för sig själva och för sina medarbetare.

Sverige står inför många svåra och tuffa utmaningar där politiska visioner och ambitioner kommer att krocka med krass ekonomisk verklighet. Därför vill vi premiera och lyfta fram de chefer och ledare som lyckas balansera alla målkonflikter till gagn för verksamhet, medarbetare och medborgare.

Så vet du någon som du tycker leder med värme och effektivitet – passa på att nominera hen, eller nominera dig själv om du känner att du passar in på kriterierna. Självklart gäller det även våra andra nomineringsbara priser: Årets samhällsbyggare, Årets välfärdsförnyare och Årets samhällsentreprenör.

Vi behöver alla goda exempel vi kan få. Vi behöver alla inspireras av bra förebilder och smarta lösningar.

Har du tur så ses vi på röda mattan och under kristallkronorna i maj. Det ser jag fram emot.

Olov Carlsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev