Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

En namnlag för Dr Jekyll och Mr Hyde

Den nya namnlagen som trädde i kraft i somras tillåter att man byter namn valfritt antal gånger. Även fram och tillbaka mellan samma namn för den som växelvis skulle vilja hålla sig med dubbla, trippla eller femdubbla namnidentiteter. Risk för missbruk? Äsch då!

Publicerad: 29 november 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Myndigheter

Dr Jekyll skulle gillat den nya namnlagen. I romanen skapade denne vetenskapsman ett alter ego för att leva ut sina lägre personliga sidor. Ingen människa är alltigenom ond eller god. Det blev en berusande känsla för Dr Jekyll att kunna hålla sig med en alternativ version av sig själv som kunde pröva alla de breda vägarna i livet. Men det krävdes uppfinningsrikedom.

Jag behövde bara smita in genom laboratoriedörren, jag behövde bara en sekund eller två för att blanda och svälja drogen som jag alltid hade stående till hands, och vad Edward Hyde än hade gjort skulle han försvinna som imman på en spegel, och där i hans ställe skulle Henry Jekyll så, en man som kunde skratta åt alla misstankar.

Att stå där och slabba med förvandlingsdrycker, ska det vara nödvändigt? Hör upp alla moderna Dr Jekyll-figurer! Nu kommer den nya namnlagen till undsättning och gör livet enklare för allsköns bedragare. Fyll i en blankett och byt namn till valfri Andersson-eller-Svensson-identitet som kan brukas för att inte solka ned ens ursprungliga namn. Ett halvår senare kan man byta tillbaka. Processen kan upprepas valfritt antal gånger. Snart kommer det kanske som e-tjänst också, vem vet?

Det må låta som ett påhitt, men icke. Tillsammans med mer flexibla regler kring vilka namn som kan väljas, lämnar den nya namnlagen som trädde i kraft den 1 juli i år utrymme för att man utan hinder kan byta namn valfritt antal gånger. Även fram och tillbaka mellan samma namn för den som växelvis skulle vilja hålla sig med dubbla, trippla eller femdubbla namnidentiteter. Och vem skulle någonsin vilja göra något så knasigt? Äsch en sådan långsökt tanke! Tja, Dr Jekyll tilltalades av modellen.

Henry Jekyll förfärades ibland över Edward Hydes gärningar, men i detta säregna fall gällde inga vanliga lagar, och det kom på ett farligt sätt att söva samvetet. Det var när allt kom omkring Hyde och endast Hyde som var den skyldige. Jekyll hade inte blivit sämre: han vaknade upp igen till alla sina goda egenskaper, helt ofördärvad.

Bolagsverket varnade visserligen för att namnbyten kan missbrukas i bedrägligt syfte om begränsningsregler saknas, men regeringen avfärdar detta i propositionen (2015/16:180, sid. 33). Regeringen hävdar att personnummer numera används i så stor utsträckning att våra namn liksom knappt längre skulle ha betydelse för att fastställa någons identitet.

Läsaren kan här förslagsvis fundera på hur ofta den har googlat någons namn för att bilda sig en uppfattning om personen och hur ofta den har sökt på någons personnummer i samma syfte.

Identiteten som en fixeringspunkt, att personen är konstant och densamma i sina olika kontakter och roller, tonas ned till förmån för identitet som ett personligt uttryck. Namnets funktion är då inte längre att göra en igenkännbar där man uppträder i samhället (då behöver namnet vara konstant), utan att ge uttryck för vem man är inombords och känner sig som (då behöver namnet kunna förändras med ens förändrade självuppfattning). Men namnet blir också något man kan kasta av sig som en smutsig skjorta.

Danmark har infört den möjligheten utan att det blivit problem, lovar regeringen. Kanske stämmer det, och kanske visar sig Bolagsverkets varning obefogad. Men hur utsökt tidstypisk regeländringen än känns, är det svårt att landa i slutsatsen att fritt upprepade namnbyten skulle vara ett experiment som Sverige behöver just nu.

(Citat ur Dr Jekyll och Mr Hyde av R.L. Stevenson, sv. övers. Allan Rune Pettersson)

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Myndigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev