Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Efter kongressen tackar S ja till en svängom

Just nu finns en öppning i svensk politik. Dels för att näringslivet har fått nog och ökar trycket, dels för att Alliansen själv inser den långsiktiga problematiken med blockpolitiken. Alliansen har bjudit upp Socialdemokraterna på dans.

Publicerad: 29 maj 2015, 12:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAlliansenVinster i välfärden

Ibland uppkommer öppningar i den politiska snårskogen. Dessa gläntor är, som när det gäller stora feta kriser, uppenbara även för den som sover.

Men oftast är de svåra att upptäcka. Den ängslige ser tecknen men försöker hitta ursäkter för att agera – och blir därför lätt utmanövrerad. Den hetsiga agerar för snabbt - och blir bortskjuten från banan. Några få har rätt tajmning och lyckas utnyttja gläntan för sina syften.

Machiavelli kallade dessa tillfällen för ”occasione” och hävdade att de erbjuder politiska aktörer med mod och våghalsighet (”virtue”) en chans att skapa historia. Det kräver mod att våga ta ett steg framåt. Och man får bereda sig på att det kan vara ödesdigert. Men, menar Machiavelli, det finns en bonus för den som vågar.

Eller som det uttryckts, en oförvitlig svintur står ofta den djärve bi.

Just nu finns en sådan öppning i svensk politik.

Bakgrunden är förstås det parlamentariska läget där två block har begåvats med ett tredje, vilket leder till att ingen statsminister kan få en majoritet bakom sig. Det går inte ens att skrapa ihop en pålitlig hoppande majoritet.

Detta gav oss i december en parlamentarisk innovation på svensk historisk grund, en Kohandeln 2.0, vanvördigt förkortad DÖ.

Ur detta försök att hitta ett sätt att regera landet utan att behöva rucka för mycket på blockbildningens fundamenta ser vi nu tecken på att det trots allt växer fram en insikt om samarbetets fördelar. Som gradvis kan ersätta en styvnackad blockpolitisk låsning med mer pragmatiskt samarbete och kanske, säger kanske, ett etablerande av ett mittblock i svensk politik.

Mitt i fyrverkeriet av riksdagens alla tillkännagivanden finns ett som sticker ut, finansutskottets begäran att regeringen i sitt vinstutredande mer ska fokusera på hur välfärdstjänsterna ska garantera såväl mångfald som kvalitet. Kvalitét, inte vinster, ska stå i centrum för det politiska uppdraget.

Visst, det kan tolkas som att Alliansen vill baxa in Socialdemokraterna rejält i vänsterburen. Visa väljarna att det är kryptobolsjeviker som styr. Att en röst på Socialdemokraterna också är en röst på avmastade kommunister, inte bara kvesiga miljömuppar.

Alliansen skulle således genom ett urbotat taktiserande ägna tiden fram till valet 2018 åt att låta Sverige genomgå ett vänstersocialistiskt stålbad som en gång för alla vaccinerar folket mot socialismens vederstyggelse.

Jag tror dock att det är betydligt mer seriöst än så.

Dels har Alliansen själva fattat att det ligger en långsiktig problematik med den blockpolitiska lösningen, något som drabbar socialdemokratin nu, men dem själva senare.

Dels ligger näringslivet på och kräver att de borgerliga ger socialdemokratin en chans att ta sig ur vänsterburen. Kapitalisterna vill ha ordning och reda, inte politiskt taktiserande som hotar framtida investeringar.

Således har Alliansen bjudit upp Socialdemokraterna på dans.

Mitt tips är att Socialdemokraterna fattat vinken. Men först måste de se till att klara av kongressen innan de tackar ja till en svängom. Och kanske blir det en promenad i dungen bakom dansbanan. Men det låter sig inte göras medan föräldrarna kan se.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev