Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

DS Insikt lanserar nya siffror

Under 2017 fakturerade stat, kommun och landsting för 879 miljarder kronor och den totala marknaden, som även inbegriper andra upphandlingspliktiga verksamheter, uppgår till över 1 000 miljarder. Det är cirka 25 procent av BNP.

Publicerad: 26 april 2018, 13:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Samtidigt brukar vi i Sverige stoltsera med att vi är ett av världens minst korrupta länder. Men i den senaste mätningen från organisationen Transparency International tappar Sverige placeringar och anses nu vara det mest korrupta landet i Skandinavien, om än fortfarande på plats sex i världen bland de minst korrupta länderna.

Bland orsakerna till den försämrade placeringen nämns en rad korruptionsskandaler under 2017 som omfattar såväl kommuner och landsting som myndigheter. Organisationen oroas också över hur det offentliga Sverige hanterar sina upphandlingar.

Dagens Samhälle har under en rad år granskat och kartlagt de största aktörerna på den offentliga marknaden. Vi har samlad data sedan 2012 över alla offentliga affärer i Sverige, och kan från och med i dag erbjuda färsk affärsdata även för 2017. För den intresserade är vår data en guldgruva.

Ett exempel är den kartläggning vår erfarne ekonomireporter Torbjörn Carlbom i dag presenterar över vilka kommuner som är mest beroende av privata leverantörer inom skola och omsorg.

På vår sajt dsinsikt.se, som öppnar i dag, kan du köpa kartläggningar som bygger på de 879 miljarderna för just din kommun, ditt landsting eller din myndighet. Några rapporter har vi redan standardiserat, men Dagens Samhälle Insikts researchers kan också hjälpa dig med att skräddarsy rapporter. Det här är vårt sätt att bidra till en mer transparent och frisk offentlig marknad. Inga affärer ska ske i mörkret. Det vinner alla på.

Olov Carlsson, Chefredaktör och ansvarig utgivare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev