Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Det var ingen slump att Vardaga blev Vård-Aga

Moderaterna har med rätta kritiserats när de av rent ”ideologiska skäl” privatiserat i välfärden. Men att återkommunalisera av rödgröna ”ideologiska skäl” går tydligen utmärkt. \ \

Publicerad: 27 november 2014, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Äldreomsorgen bedrivs till 85 procent i kommunal regi. Därför vet vi, på rent statistiskt-matematiska grunder, att fel och brister till ungefär lika stor del kommer att uppstå i den kommunala äldreomsorgen.

Före privatiseringarna var nästan all äldreomsorg offentligt driven. Så nästan alla fel och brister begicks av de offentligt anställda. Äldreomsorgen var allmänt ansedd som dålig. Monopol går dock inte att förändra utan konkurrens från jämförbara alternativ. Därför avreglerades äldreomsorgen. Det rådde en bred politisk enighet om att det var en klokare väg.

Syftet var att ge alternativ, egenmakt och ökad kvalitet åt äldre och anhöriga. Det är exakt vad som skett sedan 1990-talets krisår. Både i kommunal och privat äldreomsorg. Därmed inte sagt att allt är perfekt hos alla vårdgivare. Men ett omsorgsföretag måste kunna göra skäliga överskott för att överleva, utveckla och förbättra. Man måste vara okunnig eller kommunist för att inte acceptera det.

Fast vem bryr sig om fakta och empiri om det strider mot intresset? Kan man i en valrörelse tjäna på att överdriva enskildheter och andras brister så gör partierna det. Därför drar sig Socialdemokraterna inte för att missbruka Socialstyrelsens dokumentation av brister i kommunal äldreomsorg när de på sin webbplats angriper privat ”vinstjakt” i vård och omsorg.

Många nya, taggade makthavare vill återkommunalisera och monopolisera. Väljarna har inte gett dem ett sådant mandat. Alliansen kraschade, men de rödgröna stod helt still. SD ökade. Ändå ser vi hur rödgröna styren från Ystad och norrut förekommer Stefan Löfvens aviserade välfärdsutredning och flaggar för en återkommunalisering av äldreomsorgen.

Att äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) i Stockholm föraktfullt omtalar Vardaga, tidigare Carema, som ”Vård-Aga” är knappast en slump. Hon är en ung politisk kommissarie, som fått makten att rensa ut företagen trots toppkvalitet. Tjänstemännen avråder, men sakskälen biter inte på hennes agenda.

Moderaterna har med rätta kritiserats när de av rent ”ideologiska skäl” privatiserat i välfärden. Men att återkommunalisera av rödgröna ”ideologiska skäl” går tydligen utmärkt. Trots att kvalitet och egenmakt åt äldre och anhöriga är de enda argument som håller – samt att konkurrens behövs för kvalitetens skull.

Vinstjakten då? Tja, 2013 omsatte de tio största vård- och omsorgsföretagen 40 miljarder kronor men gjorde 300 miljoner kronor i förlust efter skatt. Så när vinsterna redan tycks vara borta i omsorgen återstår bara att avskaffa kvaliteten. Alla förlorar men 100 procent av felen och bristerna ska tydligen återkommunaliseras, precis som på den gamla goda tiden före Berlinmurens fall.

Hon är en ung politisk kommissarie, som fått makten att rensa ut företagen trots toppkvalitet. Tjänstemännen avråder, men sakskälen biter inte på hennes agenda.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev