Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Det lär bli dyrt att bli gammal framöver

För första gången är andelen unga som bor i egen bostad under 50 procent. Samtidigt är marknadsvärdet på föräldrahemmet högre än någonsin. Men risken är ändå att det för många bara kommer att finnas skulder kvar i dödsboet.

Publicerad: 12 augusti 2015, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PensionPensionärer

Sommarresorna till släkten är alltid roliga. Vi utväxlar årsrapporter från vardagsliv, uttrycker deltagande i varandras kverulans över plågorna och förenas i hur snarlikt vårt dagliga elände är. Det är en kär tradition. Vid kaffet blev det dags att prata om de vansinniga fastighetspriserna.

– Gnäll ni bara. Men det är mig det är synd om! Jag kommer aldrig att ha råd med någon egen bostad, klagade en av ungdomarna i släkten. Här blir jag fast!

Nu när han nått upp till den tidningsläsande åldern hade synen på utvecklingen mörknat. Samma dag hade Hyresgästföreningens rapport om unga vuxnas boende publicerats. För första gången uppmättes andelen unga som bor i egen bostad till under 50 procent.

Myntets andra sida är att marknadsvärdet på föräldrahemmet var högre än någonsin. Den unge cynikern tröstade sig med att han därför kommer att bli förmögen när arvet en dag ska skiftas.

– Var inte så säker på det, sa jag. Du kan bli tomhänt. För risken är att det bara kommer att finnas skulder i det där dödsboet när den dagen kommer. Visst, jag kanske tänker fel, men jag undrar om inte mycket av dagens dyra fastigheter redan kommer att vara uppätna när det är dags för arv. Det blir inget kvar av det här storslagna pyramidspelet.

Å, det är så roligt att diskutera med ungdomar. Nu blev han på alerten. Vad var det för hemska framtidsgissningar som jag pratade om?

Jag förklarade min spekulation. Finansieringsproblemen i offentlig sektor är välbekanta. Allt fler äldre som begär allt mer vård och omsorg under en allt längre ålderdom kommer att driva upp efterfrågan på offentliga tjänster (och därmed utgifterna). Eftersom man snabbt når gränsen för vilket skatteuttag som är möjligt och kan accepteras får vi finansieringsproblem.

Kommuner kommer att tvingas söka alternativa finansieringskällor vilket betyder höjda brukaravgifter.

Samtidigt ökar förmodligen avståndet mellan den offentliga service man kommer att kunna få och det man förväntar sig. Den som har råd vill då fylla ut med privatfinansierad omsorg. Dessutom vill nog många nog dryga ut pensioner som blivit lägre än förväntat.

Det lär bli dyrt att vara gammal framöver, men dagens familjer har inte många kronor sparade. Tillgångarna ligger i huset. Hur löser man det? Vi kommer att ta seniorlån, hypotekslån på bostaden anpassade för den här situationen. Då blir det inga räntebetalningar eller amorteringar så länge man är i livet. Allt tas från dödsboet när man gått hädan. Är det så framtidens äldreomsorg kommer att finansieras?

– Frågan du ska ställa dig är hur mycket omsorg dina föräldrar kommer att bli tvungna att köpa för det här huset som vi sitter i, sa jag till min unge och allt blekare vän.

Han undrade om jag också hade sådana planer. Jag förklarade då att jag i stället hade bestämt mig för att börja röka när jag fyllde 65, men det var en annan historia. Då avbröt modern och sa att det var dags att gå ut i trädgården.

– Vi tar det sen. Jag har ditt nummer, viskade den unge mannen på väg ut.

Det lär bli dyrt att vara gammal framöver, men dagens familjer har inte många kronor sparade

Peter Santesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PensionPensionärer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev