Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Stefan Jutterdal: ”Det kan vara sant – fast det står i tidningen”

Jag har lärt mig ställa frågan: varför står det i tidningen och jag har lärt mig hur viktigt det är att ifrågasätta vem det är som bestämmer vad det offentliga samtalet handlar om och vad som är opportunt att tycka.

Publicerad: 11 maj 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierVaccineringen mot coronaviruset

Året var 1971 och jag var fjorton år gammal och skulle snart konfirmeras. Då fick jag av min farfar Valentin med mig några ord, som jag haft både nytta och glädje av under många år som chef och ledare. ”Det ska du ha klart för dig pojk, det kan va sant, fast det står i tidninga”, sa farfar, samtidigt som han höll kvar mig i ett fast handslag och kramade min hand hårt, precis som han brukade. Någon vecka därefter dog min farfar, och jag fick konfirmeras med ett svart sorgeband på kavajslaget. Och orden han inpräntat i mig har jag burit med mig sedan dess.

Min farfar Valentin var en kärv småländsk man, född 1888 och uppväxt på landsbygden utanför småländska Vimmerby, under knappa förhållanden. Den tidning som han påminde mig om var Vimmerby Tidning, det var under lång tid i stort sett den enda tidningen som folk läste, det var där världsbilden formades.

För mig har det varit till stor hjälp att ha med mig Valentins ord och det har lärt mig att ställa frågan varför. Varför står det i tidningen i dag? Vad är det som gör att medierna uppmärksammar en fråga just nu? Varför ”råkar” till exempel negativ information dyka upp i flödet lagom till ett val? 

Det är sällan en tillfällighet, och efterhand har jag lärt mig hur viktigt det är att ifrågasätta och försöka förstå vem det är som sätter diskursen, vem det är som bestämmer vad det offentliga samtalet handlar om och vad som är opportunt att tycka.

Covid-19 har präglat så mycket av det senaste året för alla av oss och även här är min farfars uttryck användbart. På många håll har olika länders ledare förnekat pandemins existens, och i flera länder är fallet så fortfarande.  

Även i vårt upplysta land finns det goda skäl att komma ihåg farfars uttryck. Ibland känns det paradoxalt nog som om vissa medier framställer det som att regering och myndigheter har skapat pandemin, för att själva utnyttja det, för egen vinnings skull. 

En näraliggande aktuell fråga är vaccineringen mot Covid -19. Vilket vaccin ska jag ta? Hur är det egentligen med Astra Zenecas vaccin? Vad är det som myndigheterna döljer för mig?

Många som yttrar sig om den pågående pandemin borde ha nytta av att fundera på min farfars ord. Sannolikheten för att drabbas av blodpropp av vaccinering med Astras vaccin är väldigt liten och risken att drabbas av allvarlig Covid -19 är så mycket större. 

Ändå uppstår dagligen tillfällen i vården där människor inte bara ifrågasätter vaccinet som samhället erbjuder, utan utsätter vårdanställda för både hot och hat då den enskilde individen inte får bestämma vilket vaccin som ska ges.  

Faktum är att alla läkemedel, till exempel ett så vanligt förekommande som paracetamol, medför risk för biverkningar. Själv medicinerar jag sedan flera år med blodfettssänkande läkemedel, med betydande risker för otrevliga biverkningar. Men nyttan överväger avsevärt riskerna.

Att sprida lösryckt information om riskerna med olika vaccin, utan att sätta det i sitt rätta sammanhang tycker jag är ganska ansvarslöst. Var och en av oss behöver också träna oss i kritiskt tänkande och ifrågasättande. Kanske kan farfars ord vara en hjälp på vägen, både i den vanliga vardagen och nu i pandemitider. ”Det kan vara sant, fast det står i tidningen”. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stefan Jutterdal

Senior rådgivare med mångårig ledarerfarenhet från regioner och fackförbund

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev