Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Det är roligare att ha fel än rätt i sina dystra framtidsprognoser

2021 är det tydligt att pandemin blivit ett reellt test av hur våra politiska system faktiskt mår. Ett prov på om den tillit och gemenskap som krävs finns.

Publicerad: 7 september 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenPolitikerTjänstemänVaccineringen mot coronaviruset

En av de mer underskattade fördelarna med att bli äldre är att man lär sig uppskatta att det faktiskt är roligare att ha fel i sina mer dystra framtidsprognoser än att få chansen att säga ”vad var det jag sa?” ännu en gång. Nu när nyhetens behag hos pandemin lagt sig och vi står lite mer med facit i hand, kan det vara värt att reflektera över våra gamla farhågor kring detta virus och dess effekter. 

Få i Sverige skulle nog säga att hanteringen av pandemin sköttes särskilt snyggt i början. Institutionellt kaos kring vem som egentligen var ansvarig för äldreboendena, politiker och tjänstemän som skyllde på varandra, och tämligen höga dödstal jämfört med våra grannländer. ”Den svenska modellen” växlade mellan att vara en modell och inte vara det, nästan beroende på hur opinionsläget såg ut för dagen. Ständigt skiftande budskap och ansvarsflykt gjorde det enkelt att vara en kritiker av Sveriges respons och metoder. Jag var själv en av dem som ansåg att kaoset i början av 2020 visade på oroväckande brister hos Sveriges politiska och administrativa klasser. 

Spolar man fram bandet till September 2021 blir bilden av Sverige dock långt mer nyanserad. Det är nu ganska tydligt att ”kriget” mot covid-19 redan är förlorat; viruset är numera endemiskt och något som folk helt enkelt kommer att behöva lära sig att leva med. 

Vaccin kan skydda den enskilde men inte stoppa spridning eller kanske ens förhindra infektion, och deras effektivitet avtar dessutom tämligen kraftigt över tid. Lite grann som influensavaccin, med andra ord. ”Zero covid” är en utopisk dröm, en dröm som faktiskt kan bli farlig om den omsätts i policy. Och det är här som Sverige (men även de andra nordiska länderna) nu verkligen sticker ut i världen i positiv bemärkelse.

I många andra länder har covid-19 redan gjorts till ett politiskt och socialt vapen, snarare än en sjukdom. Sättet som ”de ovaccinerade” diskuteras i USA – på ett sätt som inte har något med vaccin eller smittskydd att göra – är på många håll riktigt oroväckande. En enormt farlig polarisering har kopplat greppet om många västerländska demokratier, och i Australien klubbar regeringen igenom övervakningslagar som är som hämtade från det auktoritära Kina. 

2021 är det tydligt att pandemin inte innebär slutet på civilisationen i någon som helst bemärkelse. Däremot är det ett reellt test av hur våra politiska system faktiskt mår; ett prov på om ett land faktiskt har den tillit och gemenskap som krävs för att inte börja sticka dolkarna i varandra. 

I Frankrike och Australien sker just nu återkommande kravaller där deltagarna protesterar mot den politik som förs. I USA avhumaniserar amerikaner varandra som hjärntvättade slavar eller omänskliga, rasistiska hillbillies. Den sociala epidemin kan i längden visa sig vara mycket farligare än själva viruset.

Här har dock Sverige stått starkt. Politiker har på det hela taget motstått frestelsen att spä på sociala panikattacker för sin egen vinnings skull, och svenskarnas fortsatta tilltro till demokratin och till varandra har visat sig vara ett politiskt immunförsvar som är starkare än de flesta andra. Det är inte ingenting.

För att modifiera Pär Nuders gamla klyscha: vi svenskar har i dag mycket att inte vara nöjda över. Men i tider som dessa har vi också mycket att vara riktigt stolta över. Glöm inte det.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev