måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Det är inte Kommunals regelverk det är fel på

Vi ska utgå från att den som har möjlighet att berika sig också kommer att försöka göra det. Därför behövs strukturer som bromsar den destruktiva girigheten. Kommunals regelverk är dock utmärkt.

Publicerad: 16 januari 2016, 10:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FackföreningarEkonomiMedierMutor

Just nu, när drevet pågår, är det svårt att säga något vettigt om Kommunalskandalen. Annat än att gläfsa med. Visst, dramatiskt är det, kommer Nordström eller Wallström att få stryka flagg. Och om det inte är en bestickning att förse en minister med en lägenhet, vad är då bestickning?

När skandalen sen börjar ebba ut kanske vi ska fråga oss om någon orkestrerat detta drama. En sådan fundering är förstås näst intill hädelse - eftersom det är olämpligt att rota i hur medierna får sitt material. Men det vi vet är följande:

- Det finns något som heter ”strategiska källor”, alltså krafter som utnyttjar medierna för att kratta manegen åt sina egna intressen, eller alternativt fälla konkurrenter.

- Kommunal har gått in i kommande avtalsrörelse med hög svansföring och har nu blivit en smula stukade.

- Kommunal har kongress till sommaren och då finns alltid möjligheter för olika fraktioner och grupper att försöka flytta fram sina positioner.

Man behöver inte vara något utpräglad konspirationsteoretiker för att vilja tugga en stund på den karamellen. Men vi låter det anstå. Så länge.

I stället kan vi reflektera över påståendena att det finns en facklig kultur som kretsar kring groggen, smörgåsbordet, festerna, extravagansen. Att detta är ett arv från överklassen, som de nya makthavarna lagt sig till med.

Så kanske det är. Men det är betydligt mer fruktbart att snarare se det som en samhällelig järnlag att ju närmre någon sitter guldet, desto mer har de i fickorna.

Vi ska utgå från att den som har möjlighet att berika sig också kommer att försöka göra det. Vi ska också betrakta detta som en av mänsklighetens finaste egenskaper. MEN försöka styra in denna livgivande girighet i banor som vi alla har nytta av.

Därför behövs det strukturer som bromsar den destruktiva girigheten. Och den typen av spärrar finns såväl i organisationernas reglementen som kultur.

När det gäller reglerna är de viktiga, men ingenting formellt saknas hos Kommunal som förklarar skandalen. Tvärtom, de har ett utmärkt regelverk.

Det är betydligt viktigare hur människorna i organisationen uppfattar vad som är rätt och fel.

Jag vet riksdagsledamöter som ängsligt anmäler att deras partner sovit över i tjänstelägenheten för att det ska kunna tas upp som en förmån.

Vi kan konstatera att utrikesminister Margot Wallström inte verkar vara den sortens överdrivet försiktiga typ.

Lika viktigt är omvärldens vilja att lägga sig i, det som kallas ”civilkurage”. Och det har funnits. Inom Kommunal har några inför döva öron försökt varna för att det skandalösa beteendet kan leda till problem.

Kommunpolitiker brukar säga att fördelen med att ha kristdemokrater i fullmäktige är att studieresor till Amsterdam därmed antagligen inte leder till några excesser.

Kanske borde facket alltid adjungera någon asketisk kommunistjävel till styrelserna – någon som garanterat skriver ett bildreportage i Proletären om någon går för långt. De vore en billig livförsäkring.

När det gäller reglerna är de viktiga, men ingenting formellt saknas hos Kommunal som förklarar skandalen. Tvärtom, de har ett utmärkt regelverk.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev