Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Det är inte islamofobi att stå upp mot våld i islams namn

I arbetet med att förebygga och bemöta religiös våldsbejakande extremism har kommunerna en nyckelroll. När rekryteringen till dessa rörelser motverkas är det fundamentalt att bemöta ideologin. Det är inte islamofobi att stå upp mot hat och våld i islams namn.

Publicerad: 16 november 2015, 09:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ReligionExtremismTerrorism

Fredagen den 13 november 2015 är ett datum som ristats in i vårt kollektiva minne. Islamiska staten (IS) har proklamerat att de ligger bakom massakern i Paris hjärta. Syfte var att döda så många civila som möjligt. ”Den här attacken är bara början på en storm” hotar terrororganisationen.  Vi är alla villebråd oavsett om vi bor i Washington, Delhi eller Gävle.

Terrorismen är gränslös och måste bekämpas gränslöst. En ljusglimt i mörkret är att världens ledare, vid söndagens G20-möte i Ankara, beslöt att ytterligare intensifiera det polisiära samarbetet mot hatets krafter. Sverige måste börja ta ansvar på allvar. Vi exporterar inte bara skog och järnmalm. Vi är tyvärr också världsledande när det gäller export av islamistiska terrorister till kriget i Syrien. Sverige får inte befästa sig som kedjans svagaste länk.

Från Göteborg kommer fler IS-krigare till antal än från hela USA. Det borde få hela regeringen att ligga sömnlös. Det handlar inte endast om säkerhet i vårt eget land. Terrortränade svenska medborgare kan röra sig fritt mellan EU:s 28 medlemsstater och utgör en fara för en halv miljard EU-medborgare. Svenska jihadister halshugger, torterar och våldtar i Mellanöstern.

Sverige behöver en terroristlagstiftning med sylvassa tänder för att börja lagföra skyldiga. Underrättelsetjänst och polis måste få miljarder i tillskott. Alla svenska pass borde omgående makuleras och ny modell utfärdas eftersom nära 200 000 giltiga pass är på pinsam drift. Men att betrakta terrorism enbart som en uppgift för rättsväsendet räcker inte.

Erfarenheter visar att förebyggande åtgärder på lokal nivå krävs mot radikalisering. Sveriges kommuner har en nyckelroll när det gäller att motverka rekrytering menar ledande terroristforskare som Magnus Ranstorp. En rad kommuner har under årens lopp framgångsrikt räddat unga ur nazismens grepp.

Det är avgörande att islamismens antidemokratiska budskap på samma sätt utmanas. Tyvärr finns en utbredd beröringsskräck. Högljudda lättkränkta röster hävdar att religionen islam inte har något med terrorism att göra. Det är fel. Islam hyser fredsälskande sufier men även bokstavstroende salafister vars idéer gett näring till al-Quida och IS.

Det uppmärksammade mordet på den troende amerikanska abortläkaren George Tiller illustrerar religioners janusansikte. Den 31 maj 2009 deltog den omtyckte läkaren som vanligt i söndagsgudstjänsten i sin protestantiska kyrka i Kansas. Plötsligt rusade en beväpnad man in och sköt honom i huvudet. Mördaren Scott Roeder visste att George Tiller på FBI:s inrådan använde skottsäker väst efter flera mordförsök av andra kristna.

Den prisbelönta dokumentären ”After Tiller” uppmärksammar hur amerikanska abortläkare lever under konstant hot från fanatiska kristna som kan döda i bibelns namn. Även om deras åsikter är motbjudande är det svårt att hävda att dessa abortmotståndare inte är kristna.

För att motverka religiös våldsbejakande extremism är det fundamentalt att bemöta ideologin bakom. Det är inte islamofobi att stå upp mot hat och våld i islams namn.

LÄS MER: ”Sverige har förlorat en massa tid”.

Från Göteborg kommer fler IS-krigare till antal än från hela USA. Det borde få hela regeringen att ligga sömnlös.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ReligionExtremismTerrorism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev