Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Det är inte ett dugg coolt att vara konservativ

Vi måste hålla historien levande. Förmågan att lära sig av historien kan dels få oss att undkomma banala felslut, dels mota den växande vurm i samhällsdebatten att det var bättre förr. Fler borde – åtminstone i sina egna huvuden – reflektera över det vi redan vet och det vi redan prövat.

Publicerad: 2 november 2018, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KunskapAntisemitismCenterpartietSverigedemokraternaPensionNationalismHuskvinnan

Det fruktansvärda attentatet mot synagogan i Pittsburgh öppnar en avgrund av mörka känslor. Vi lämnas med frågan: hur kan det få hända igen?  På Kulturhuset i Stockholm visas utställningen Witnesses, ett dokument över den sista svenska generationen förintelseöverlevare. Se den. Vi måste hålla historien levande.

All kunskap utgår från vad vi redan vet. Varje vetenskaplig artikel börjar därför med rubriken bakgrund. Men det måste gälla i alla sammanhang. Allt oftare saknar jag rubriken bakgrund i åsiktsartiklar och politiska manifest. Eller att skribenterna åtminstone i sina egna huvuden reflekterat över det vi redan vet och det vi redan prövat.

Det är coolt att vara en huskvinna, skriver Greta Thurfjell i Dagens Nyheter. Varför inte fråga mamma eller mormor ungefär hur coolt det var. Varför valde de att vara hemmafruar, eller varför valde de bort det? Hade de ekonomisk frihet? Var de lyckliga? Uppfylld de sina drömmar? Överlever de pensionen ekonomiskt? Eftersom Greta inte är den första kvinnan gör hon klokt i att formulera vår bakgrund innan hon reser nya hypoteser.

Pojkar bör uppfostras som pojkar, menar psykiatrikern David Eberhard i boken Det stora könsexperimentet. Hur är pojkar? Pojkar leker vanligtvis inte med ponnys. Inte år 2018. Men innan bilen slog igenom som transportmedel var hästen reserverad mannen. En man i ridstövlar var en tydlig symbol för makt.

Det är därför Greven i Strindbergs drama Fröken Julie närvarar på scenen endast genom sina sporrade ridstövlar. Det var alltså inte för att Strindberg förespråkade könsexperiment. Men män gnäggar inte längre. Förmågan att lära sig av historien kan få oss att undkomma banala felslut.

Anställningsskydd är föråldrat och bör skrotas, anser bland andra Centerpartiets ledare Annie Lööf, som har Margaret Thatcher som sin förebild.

De som röstar på Centerpartiet har förhoppningsvis satt sig in i hur det var att hanka sig fram innan arbetsrätt fanns. De har frågat farmor och farfar hur de hade det, och tagit del av hur arbetare i Storbritannien fick sina liv raserade av nämnda Thatcher. Klart man har sin bakgrund klar för sig på väg till valurnan, eller hur?

För att minska antalet aborter bör abortlagstiftningen inskränkas, menar bland andra Sverigedemokraterna. Hur lyder bakgrunden? Antalet aborter tycks vara konstant, oavsett om de är lagliga eller inte.

Skillnaden är att när aborter förbjuds sker de under osäkra eller direkt livsfarliga förhållanden. Med inskränkt eller obefintlig aborträtt skadas och dör kvinnor medan lika många aborter sker. Sverigedemokraternas retorik tillför ingenting i debatten, men avslöjar partiet som djupt okunniga.

Thurfjell, Eberhart och Sverigedemokraterna tangerar varandra inte bara genom sin okunnighet men för att de försvarar det konservativa som ädelt och värdefullt. Det var bättre förr, helt enkelt. Men detta förr rymmer också andra värden. Nationalism till exempel, den ruttnande mylla varur fascismen växer.

Fascismen som hos Margaret Thatchers vän Pinochet tog sig uttryck i omfattande tortyr och avrättningar av oliktänkande. Samma fascism som får svenska tonårspojkar att misshandla tiggare till döds. Samma fascism som slog fast att kvinnan endast har tre K att ägna sina liv åt: Kinder, Küche, Kirche (barn, kök och kyrka).

Samma fascism som öppnar eld mot en synagoga i Pittsburgh och mördar elva medmänniskor vars enda brott var deras tro. Det händer igen för att vi inte ser vad som händer. Och det är inte ett dugg coolt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev