Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Det är för många kockar i snippsoppan

Tänk om varje kvinna fick en fast kontakt från den första mensvärken via preventivmedel, cellförändringar och födande ända tills klimakteriebesvären har tagit slut. Kort och gott, en egen musläkare.

Publicerad: 31 augusti 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkareBarnmorskorPrimärvård

Ju fler kockar desto sämre soppa, lyder talesättet, men jag äter hellre den soppan än försöker få vård som person med livmoder och vagina.

Som flicka ska skolsköterskan berätta om mens och vaccinera mot livmoderhalscancer, och ungdomsmottagningen ska hjälpa till med mensvärk, sexuella funderingar och preventivmedel. Första cellprovet vid 23 års ålder sker på Mödravårdscentral, som sedan tar över preventivmedelsbiten. Där tas även prov för sexuellt överförbara infektioner, men smittspårning och uppföljning sker ofta på hudkliniken.

Mödravården kontrollerar kvinnan om hon blir gravid. Om hon däremot inte kan bli gravid behöver hon boka tid på en gynekologmottagning som utreder henne och partnern för att sedan eventuellt skicka vidare till fertilitetsklinik.

Redan här börjar jag inse att det utrymme jag förfogar över som krönikör kanske inte kommer att räcka till för att beskriva alla kockar i snippsoppan, men jag fortsätter lite till.

Om något är fel med gynorganen, om kvinnan till exempel har en cysta, söker hon till gynekologmottagningen som skickar vidare till sjukhusets kvinnoklinik som opererar det sjuka. Men återbesök får ske på mottagningen som skickade in henne. Om den finns kvar, kanske har landstinget ändrat ersättningen så att verksamheten inte längre går med tillräcklig vinst och därför lagts ner medan kvinnan betat av tiden i operationskön.

Tänk om varje kvinna fick en fast kontakt från den första mensvärken via preventivmedel, cellförändringar och födande ända tills klimakteriebesvären har tagit slut. Kort och gott, en egen musläkare, som i team med barnmorskor, uroterapeuter, fysioterapeuter och sexologer tar hand om hela snipplivet.

Kontinuitet i vården är ett populärt begrepp, och i kvinnovården skulle det göra extra stor skillnad. Att lägga sig i en gynstol är tyvärr mer dramatiskt än att få örat undersökt. Vården står inte utanför resten av samhället, där sexualisering och övergrepp är vardagsmat, och som påverkar kvinnors relation till sina kroppar. Då behövs färre kockar, inte fler. Då kan vi inte lägga ut vården på privata aktörer som inte behöver ta långsiktigt ansvar för sina patienter. Då kan vi inte bolla runt kvinnor till höger och vänster för att tillfredsställa politiska nycker.

Enda sättet för kockarna att lyckas med soppan är om de arbetar på samma restaurang och läser samma recept. Det är dags för politikerna att låta oss göra det.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev