Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Den stora osäkerhetens tid är här

Att Jonas Sjöstedt driver regeringen framför sig i syfte att kriminalisera hela branscher är beklagligt men logiskt. Men att liberaler hoppas att han ska lyckas är obegripligt.

Publicerad: 16 mars 2015, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Jag öppnar mejlen 06.20 och hittar ett meddelande från en friskoleägare. Eva har varit på banken för att omförhandla sitt lån och fått blankt nej. Inte för att ekonomin är i oordning. Inte för att Skolinspektionen har haft några anmärkningar. Bankens enda skäl var osäkerheten om hon skulle få fortsätta med sin verksamhet, eftersom regeringen har träffat en vinstöverenskommelse med Vänsterpartiet.

”Det är kört”, skriver hon. ”Huset är redan belånat för att jag skulle kunna starta”.

Några dagar senare hör Eva av sig igen: ”När förvandlades Expressens ledarsida till det längsta förstamajplakat Sven Wolter någonsin skrivit?”.

Naiva borgare har bäddat för kriminella”. Det är rubriken på texten som Eva syftar på. Anna Dahlbergs kollektiva bestraffning av de tjänsteföretag som har uppstått i samband med att checksystem har införts saknar motstycke utanför bokstavsvänsterns kolumner. Lotsar som rekryterar till IS och fusk med rut-avdrag beskrivs som representativa exempel på reformer som har förvandlat Sverige till “ett paradis för kriminalitet”. Ett land som håller så hårt på den offentliga finansieringen att fransk sjukvård framstår som ultraliberal ägnar sig enligt uppgift åt “marknadsfundamentalism”.

Samtidigt visar OECD att en framgångsrik konkurrensutsättning av arbetsförmedlingen i Australien mer än delvis förklarar deras höga sysselsättning. Stockholms enda privata akutsjukhus har den bästa medicinska kvaliteten och den mest nöjda personalen till den lägsta kostnaden. Men det intresserar väl inte den liberala ledarredaktion som verkar ha bestämt sig för att Gud tog ett revben från kvinnan och skapade Arbetsförmedlingen och att hela kundvalsidén är feltänkt. Kanske applåderar man att Malmö portar några av Sveriges mest framgångsrika utbildningsanordnare från bostadsområden där kommunala skolor nu slår igen av säkerhetsskäl - ett sammanhållet utbildningssystem?

Ingen påstår att dagens regelverk är skapelsens krona. Att hitta regler som tillåter en samexistens mellan stora och små aktörer är genuint svårt. Å ena sidan uppstår inte de problem som Dahlberg tar upp i de professionella koncerner som alla älskar att hata. Å andra sidan skapar småföretagen i tjänstesektorn väldigt mycket bra verksamhet och jobb för tusentals personer som ofta har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi behöver en bättre eftervård av de reformer som sjösatts; tuff men proportionerlig.

För riskkapitalisterna innebär Ägarprövningsutredningens förslag på krav om vandelsprövning sannolikt inte mer än mer byråkrati och mindre konkurrens när även hederliga småföretagare som Eva mals ner i utredningsraseriet. Och för brukarna är det kanske kortsiktigt en fördel att Vinstutredningen nu låser fast de skickliga ägare som Jonas Sjöstedt gillar att skicka hotbrev till, eftersom företagen nu blivit osäljbara.

Att Sjöstedt driver regeringen framför sig i syfte att kriminalisera hela branscher är beklagligt men logiskt. Att en liberal ledarsida hoppas att han ska lyckas är obegripligt.

Att Sjöstedt driver regeringen framför sig i syfte att kriminalisera hela branscher är beklagligt men logiskt. Att Expressens liberala ledarsida hoppas att han ska lyckas är obegripligt.

Karin Svanborg-Sjövall, vd för tankesmedjan Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev