Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Den giriga svenska läkaren gnider sina händer i mjugg

Att Kanadas läkare avstår lön för sjuksköterskornas är toppen. I Kanada. När kvinnor utgör majoriteten av en yrkeskår sjunker löner och anseende. Samtidigt som proletariseringen pågår för läkare i Sverige blir de som framställer oss som riktiga girigbukar allt mer högljudda. I Kanada är läkaren fortfarande en man.

Publicerad: 12 april 2018, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkareSjuksköterskorBemanningsföretag

I Stockholm avfärdar Peter Carpelan läkarkårens invändningar mot treskift med att snålhet ligger bakom trots att sådana argument inte förekommit i debatten. Det är tacksamt att spela på myten om den snåla doktorn.

Sjukvårdens ekonomiska bekymmer går alltid att skylla på läkarna. Och ondast av de onda är hyrläkarna. Stora utredningar, projekt och kampanjer ska stoppa hyrläkarna som täljer guld med smörkniv och spelar golf för pengarna. Hyrläkare kostade landstingen i Sverige 3,7 miljarder kronor förra året. Men det finns också hyrsköterskor, och de kostade 1,3 miljarder kronor samma år.

“För att vara en attraktiv arbetsgivare måste man arbeta konstruktivt med personalens arbetssituation, bemanningen, kompetensutvecklingen och verksamhetsutvecklingen”, förklarar Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson som medel mot hyrsköterskorna.

Inga röster hörs om förbättrade villkor för läkare. Det framstår som rätt åt läkarna att stoppa dem från att roffa åt sig, arbetsvillkor är ovidkommande. Men i Stockholm har kostnaderna för hyrsköterskor med råge passerat den för hyrläkare, 269 jämfört 186 miljoner kronor förra året. Ändå påstår ingen att sjuksköterskorna kört landstingets ekonomi i botten.

Och på sociala medier sprids alltså en nyhet om att läkare i Kanada avstår lön för sjuksköterskorna. Euforin vet inga gränser. Svenska läkare borde följa exemplet! Men i Kanada som på många sätt liknar Sverige har läkarna ännu inte proletariserats. I Kanada ligger läkarnas genomsnittliga månadslön på motsvarande dryga 200.000 kronor i månaden, medan sjuksköterskorna snittar på 40.000 kronor. En svensk specialistläkare har cirka 60.500 kronor i månaden i genomsnitt jämfört specialistsjuksköterskans cirka 37.000 kronor.

Om svenska läkare skulle sänka sina löner ytterligare borde det få större utjämnande effekt om pengarna gavs till undersköterskorna, som bara tjänar 25.000 kronor. Eller till brandmännen som har 23.000 kronor. Vi kan för all del införa lika lön för alla yrken, och införa studielön i stället för studielån, men lägg märke till att dessa kravs aldrig hörs. Inte heller sägs vårdens prekära ekonomi bero på de privata vårdgivare som tillåts obegränsade vinstuttag från våra skattemedel. Nej, bakom varje misslyckande i vården, medicinskt såväl som ekonomiskt, står en läkare och gnider sina händer i mjugg.

Men läkaren är inte en man med golfbag utan en kvinna under 45 år med tre barn. Det är därför yrket proletariseras. Den som anför feministiska argument för att läkares löner ska sänkas vet helt enkelt inte vad den pratar om. Den som anser Kanada fantastiskt är fri att söka jobb där. Jag kanske gör det själv, när mina tre barn flyttat hemifrån.

Den här texten har uppdaterats: I en tidigare version av texten uppgavs att en svensk specialistläkare tjänar 59.000 kronor i månaden i genomsnitt jämfört specialistsjuksköterskans 35.500. Dessa löneuppgifter har bytts ut mot mer aktuell lönestatistik som anges i texten ovan.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev