Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Demokratin överlever inte utan oberoende journalister

Journalistikens huvuduppgift är att söka sanningen. Så finns det inte heller en enda bra tidning i världen som görs av ofria journalister. En fri press som granskar makten är en förutsättning för demokratin.

Publicerad: 26 mars 2015, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierYttrandefrihet

För sexton år sedan blev jag erbjuden jobbet som chefredaktör för Svenska Dagbladets allmänna redaktion, alltså inte ledarsidan. Norska Schibsted ägde tidningen men Moderaterna hade genom en stiftelse inflytande över tillsättandet av ansvarig utgivare.

Innan mitt namn skulle offentliggöras träffade jag bunkermoderaten som företrädde partiets särintressen i SvD. Han ställde då en hypotetisk fråga: ”Om Gudrun Schyman gör ett politiskt utspel, skulle du publicera det på tidningens första sida?”

”Självklart”, svarade jag. ”Om det har allmänintresse. Men du ska inte ens ställa frågan. Som politiker bör du inte lägga dig i redaktionella nyhetsbedömningar.” Därmed var min tid på SvD över innan jag ens hade börjat. Jag ville inte ha ett politiskt parti som överrock. Så jag tackade för kaffet och 1,6 miljoner i årslön.

För mig personligen är det otänkbart att gå i ledband. All sund redaktionell verksamhet måste drivas oberoende. Det är inte bara ett skydd för redaktionens integritet utan också en garanti till läsarna om att de kan lita på oss. Den som är ett redskap för andras vilja och önskningar är ofri och opålitlig.

Denna gränsdragning är också hälsosam för klåfingriga ägare, som annars lätt förstör sin tidning genom oprofessionell påverkan. Det finns inte en enda bra tidning i världen som görs av ofria journalister. Men det finns många skitmedier som görs av vindflöjlar, politruker och populister med frälsarkrans.

SKL har i alla år gett Dagens Samhälle oberoende och frihet. Jag tror det förklarar varför 97 procent av läsarna uppskattar oss. Dessutom att vi går mot strömmen och är en ekonomisk tillgång för SKL. Nyligen utsågs vår webbsajt till landets bästa av både Sveriges Tidskrifter och av tidningen Internetworld. Jag har själv rankats av tidningen Scoop som en av landets 25 mäktigaste ”grävare”.

Min åsikt är att journalistikens huvuduppgift är att söka sanningen. Dagens Samhälle deltar inte i drev av typen ”jakt på vårdföretagare och vanliga kommunpolitiker”. Men vad är en rejäl nyhet? ”En nyhet är något någon någonstans önskar förtiga. Allt annat är reklam”, sa den brittiske tidningslorden Alfred Harmsworth för hundra år sedan. Lika sant 2015 som då.

Socialdemokraterna leder nu SKL, regeringen, Stockholm, Göteborg, Malmö och många andra stora kommuner liksom landsting. Så i dag är det Stefan Löfven och hans partivänner som är Maktens Ansikten. Det märks både i medierna och i den opinionsmässiga motvinden. De nya rödgröna makthavarna granskas tuffare helt enkelt, vilket är som det ska vara i en demokrati. Någon annan ordning vore helt oacceptabel i ett samhälle som vårt.

Jag ville inte ha ett politiskt parti som överrock. Så jag tackade för kaffet och 1,6 miljoner i årslön.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedierYttrandefrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News