Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

De fyller utrymmet när industrin överger landet

Gissa vilka nio av Sveriges 50 största bolag är? I dag sysselsätter de fler personer än de svenska klassikerna Volvo och Ericsson. Sannolikt överraskar svaret inte Ilmar Reepalu som kröner sin politiska karriär med att utreda hur och om dessa storbolag kan skrotas i förtid. \

Publicerad: 16 april 2015, 11:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatSysselsättningArbetslöshetSmåföretagande

Trots allt tal om motsatsen, sysselsättningen ökar. 4,8 miljoner svenskar har just nu ett jobb att gå till. Ett jobb som belastas med löneskatter och sedan med momsen vi betalar på allt vi köper för nettolönen. Beskattningen av arbete och konsumtion är som bekant välfärdsstatens bas.

9 av 10 skattekronor kommer ju från arbete och konsumtion. Det är därför det är så viktigt med att människor sysselsätts i arbete istället för annat.

Många medborgare tror felaktigt att jobben minskar. De 63 senaste månaderna, alltså sedan finanskrisen upphörde, har sysselsättningen tvärtom stigit oavbrutet. I genomsnitt med 5 200 nya jobb per månad eller sammantaget 330 000 fler sysselsatta.

Sverige klarade alltså finanskrisen bra. Tur det, för mellan juli 2008 och december 2009 utplånades inte mindre än 123 000 jobb. Det sved rejält i våra exportnäringar och produktionen störtdök.

Nu finns det tyvärr vissa tecken på att sysselsättningen åter är på väg nedåt. I februari ökade den med blygsamma 320 personer i hela landet, enligt SCB. Vi får se om det är början på en mindre trevlig trend efter 63 månaders uppgång.

Vad sker med jobben i basindustrin? Framför allt lär industrin fortsätta att effektivisera, digitalisera och lägga produktion närmare kunderna.

Dagens Industri rapporterade i veckan att de tio största börsbolagen minskat antalet anställda i Sverige med nära 30 procent sedan år 2000. På femton år har man gått från 175 000 till knappt 125 000 anställda. Dessa 50 000 jobb kommer aldrig tillbaka.

Det är heller inte särskilt troligt att dagens små, kreativa, digitala och upphaussade entreprenörer får samma betydelse som Wallenbergs gamla bolag. Alla nya tycks sikta på digital och global expansion. Morgondagens nya världsstjärnor kommer att lysa på Sverige från en plats utanför våra gränser.

Skapar de kreativa och digitala entreprenörerna tillräckligt med nya jobb? Knappast. Svenska spelutvecklaren Mojang (bakom Minecraft) såldes i fjol till Microsoft för hisnande 18 miljarder kronor. Bolagets vinst var fantastiska 900 miljoner på drygt två omsatta miljarder.

Men antal anställda? 28 personer.

Volvo Lastvagnar, Volvo Personvagnar och Ericsson är tre svenska klassiker med drygt 50 000 anställda i Sverige. Men bara en av fyra Volvo-arbetare bor numera i landet, bara en av sju Ericsson-anställda. Inget tyder på att de blir fler.

Tittar man på landets 50 största företag, räknat i antal anställda i Sverige, dyker dock en ny och expansiv kategori upp: (de förhatliga) välfärdskoncernerna.

Här stoltserar omstridda kändisar som Ambea, Praktikertjänst, Humana, Attendo och Academedia och belägger nio av de 50 platserna! Tillsammans har den gruppen 67 000 anställda bara i Sverige.

Om man dessutom väljer de bolag som främst verkar på den inhemska marknaden krymper skaran till 30-talet bolag, varav vart tredje är ett välfärdsbolag. Att välfärdsjättarna redan fått en så stor betydelse för samhället och sysselsättningen överraskade mig faktiskt.

Fast sannolikt överraskar det inte Ilmar Reepalu (s). Han som just nu kröner sin långa politiska karriär med att utreda om, hur och när dessa storbolag med fler anställda i Sverige än Volvo och Ericsson kan skrotas i förtid.

Skapar de jobb? Spelutvecklaren Mojang såldes i fjol till Microsoft för hisnande 18 miljarder kronor. Bolagets vinst var 900 miljoner på drygt två omsatta miljarder. Men antal anställda? 28 (tjugoåtta) personer.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev