Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: De flesta av oss är ganska trötta på onödig polarisering

Om socialdemokraterna hoppas att kunna koppla utvecklingen i USA till någon sorts farlig "populism" hos Sverigedemokraterna så begår de ett misstag. Vi svenskar må klaga över regeringen eller svära över borgerligheten, men vår tillit till det politiska systemet som sådant är fortfarande i gott skick.

Publicerad: 17 februari 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PopulismSocialdemokraternaSverigedemokraterna

De senaste dagarna har svensk politik kommit att återse introduktionen av en favorit i repris: jämförelser till 30-talet. Efter ett par år av låg intensitet på domedagsprofetior läggs nu de kollektiva pannorna i veck över huruvida den svenska demokratin verkligen kan överleva en framtida regering med passivt stöd från SD.

På ett plan är detta självklart förståeligt. Socialdemokraterna har just nu inte särskilt mycket att vara glada över. I dagsläget är både Miljöpartiet och Liberalerna under riksdagsspärren, och den svenska coronastrategin – vår alldeles egen epidemiologiska sonderweg – har gått från att vara en samlande, patriotisk kraft i landet lätt och lagom till att numera mest utgöra ett deprimerande politiskt träsk.

Efter stormningen av USA:s kapitolium den 6:e januari började således stöveltrampet åter att ljuda, i alla fall i föreställningsvärlden hos många i den svenska offentligheten. Man kan dock fråga sig hur framgångsrik denna strategi kommer visa sig vara i längden. Faktum är att just händelserna i USA på sätt och vis talar för att det inte finns särskilt mycket att hämta här.

USA, till skillnad från Sverige, har allvarliga, nästan ofattbara politiska problem. En majoritet av landets republikaner tror inte att valet gick rätt till. Stödet för våld som en sista utväg när andra politiska alternativ inte längre verkar fungera har dessutom nått rekordnivåer i landet. Och även om det är lätt att skylla denna deprimerande situation enbart på Trump eller republikanerna så är, av allt att döma, inte demokraterna särskilt intresserade av att vända denna farliga utveckling heller.

Det går numera att höra från offentliga figurer om hur det behövs "ett nytt krig mot terror", riktat mot den inhemska befolkningen. Detta samtidigt som demokraterna själva stödde de ibland tämligen våldsamma protesterna efter George Floyds död, protester som faktiskt skördade ett antal människoliv och orsakade omfattade skador på egendom och bostäder.

Man behöver inte välja sida i USA:s konflikter för att förstå att de numera börjar bli på dödligt allvar. Om socialdemokraterna hoppas att kunna koppla utvecklingen i USA till någon sorts farlig "populism" hos Sverigedemokraterna så begår de därmed ett misstag.

Vi svenskar må klaga över regeringen eller svära över borgerligheten, men vår tillit till det politiska systemet som sådant är fortfarande i gott skick. Det finns knappast några socialdemokrater eller sverigedemokrater som anser att det kanske börjar bli dags att ta till älgstudsaren om det egna partiet förlorar valet 2022. Vi har inte haft långa perioder med kravaller på gatorna och politiskt våld som uppbackats av etablerade politiska krafter.

Är det då oansvarigt av socialdemokraterna att använda sig av denna retorik? Riskerar det inte att bidra till den polarisering som partiet anser sig slåss mot? Nja. Likt en antibiotikakur ska man här antagligen ta hela kuren från början till slut, eller helt undvika tabletterna. När  hotet från "fascism" eller "stöveltramp" blir en lampa man kan låta vara släckt i två år för att sedan slå på ljuset igen, blir det nog svårt för särskilt många att ta ropen om fara på allvar.

Av allt att döma så anser de flesta svenskarna i dag att Sverigedemokraterna är ett tämligen vanligt parti – om än med en mycket negativt laddad historia – och att politiken faktiskt kommer flyta på som vanligt, oavsett vilket block som vinner 2022. Jämfört med hur landet såg ut några år tidigare verkar de flesta av oss svenskar överlag ganska trötta på onödig polarisering.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev