tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Därför lockar inte Hillary Clintons feminism

Bland vita kvinnor valde fler att stödja Trump än Clinton. En orsak är att den vita, konservativa och kristna valmanskåren, oavsett kön, utbildning och inkomst, nostalgiskt vill vrida klockan tillbaka till ett USA man tror sig förlora.

Publicerad: 10 november 2016, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FeminismSexuella övergrepp

”Inget har gjort mig stoltare än att vara er förkämpe.” I sitt avskedstal riktade Hillary Clinton sig speciellt till alla de kvinnor som trott på henne. Kvinnor som drömt om att en mormor krossar det högsta och tjockaste glastaket och blir Förenta staternas president och överbefälhavare. Visionen blev inte verklighet. Anmärkningsvärt är att knappt något opinionsinstitut förutspådde Trump-segern.

”Om bara kvinnor fick rösta skulle Trump förlora enormt” hävdade skribenten Fredrik Virtanen på Aftonbladets ledarsida dagar innan valet. Han och många andra har tvingats revidera analysen rejält. Hillary Clinton blev aldrig en röstmagnet för det andra könet. Valdeltagandet var lågt. Clintons feministiska kampanj lockade bara 54 procent kvinnliga väljare mot 42 procent för Donald Trump. Barack Obama vann fler kvinnliga väljare i båda sina presidentval.

Mest anmärkningsvärt är att bland vita kvinnor valde fler att stödja Trump. En orsak är att den vita, konservativa och kristna valmanskåren, oavsett kön, utbildning och inkomst, nostalgiskt vill vrida klockan tillbaka till ett USA man tror sig förlora.

Samtidigt är USA mer moget för jämställdhet än någonsin, det märks inte minst i populärkulturen. Allt fler kvinnor jobbar och efterfrågar föräldraledighet och barnomsorg som Clinton pläderar för. Abortfrågan engagerar. Övergrepp debatteras. Varför valde då kvinnor att inte stödja en kvinnlig presidentkandidat som på FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 i ett tal myntade det bevingade uttrycket ”kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter”?

Ett svar är att Hillary Clinton inte framstår som genuin som Michelle Obama utan liknar fiktionens slipade Clair Underwood som drivs först och främst av maktambitioner. En växande trend på internationella prestigetävlingar för reklam är ”Fuck strategy, authenticity is everything.” Det gäller även personliga varumärken.

I Sverige förknippas Bill Clintons otrohet främst med cigarrer och praktikanten Monica Lewinsky. I USA har man inte glömt andra mörkare anklagelser. I över trettio år har Juanita Broaddrick trovärdigt hävdat att Bill Clinton våldtagit henne och att Mrs Clinton försökt tysta. Tjänstemannen Paula Jones stämde Bill Clinton 1998 för att ha dragit ner byxorna och med erigerad penis krävt oralsex av henne.

Han gick med på att i en utomrättslig förlikning betala Jones och hennes advokater 850 000 dollar. Varför gör man det om man är oskyldig är jag inte ensam om att undra. Och det finns fler historier. När FBI åter öppnade sin utredning började rykten i republikansk media, som Fox News, cirkulera om Bill Clintons band till Jeffrey Epstein. Miljardären som dömts för prostitution av minderårig. Epstein är ökänd för att omge sig med väldigt unga flickor och äger en ö som kallas för Orgie Island. Hans privata Boeing 727 har döpts till Lolita Express. Enligt den officiella loggboken har Bill Clinton rest med planet flera gånger.

Sant eller falskt? Den forna presidenten har inte dementerat. Ingen rök utan eld tänker många väljare och undrar återigen varför feministen Hillary Clinton väljer att stanna hos en man som är lika sexistisk som Donald Trump.

Ingen rök utan eld tänker många väljare och undrar återigen varför feministen Hillary Clinton väljer att stanna hos en man som är lika sexistisk som Donald Trump.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FeminismSexuella övergrepp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev