Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Därför bör varje kommun hitta vänner i världen

Nu ska Luleå kommun lära sig att politiker bör hålla sig borta från vissa frågor och låta bli att ta beslut. Föredömet, och numera samarbetspartnern, finns på andra sidan Atlanten.

Publicerad: 12 augusti 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

USA

Första gången jag var till Austin var 2013. Dessförinnan hade jag bara hört talas om staden som lyckats bli ett föredöme för många andra städer i hur man kan förena musik och kultur med IT och högteknologi. Resultatet är en oerhört kreativ miljö och ett växande näringsliv som gjort staden till USA:s snabbast växande stad. Jag blev onekligen imponerad av det jag såg för ett och ett halvt år sedan och har sedan dess funderat rätt mycket på vad Sverige och svenska kommuner kan lära av Austin.

Det som i dag är uppenbart är att människor söker sig till miljöer som erbjuder mer än jobb och bostad. Man vill också ha en stimulerande livsmiljö som skapar möten mellan människor i ett kreativt, öppet och tolerant klimat. Det finns en del forskare, exempelvis Richard Florida och Enrico Moretti, som gjort sig ett namn när de beskrivit vad som skapar grund för ett växande kreativt samhälle.

Det som Austin är ett uttryck för och som stödjer forskarnas teser är att det finns grundläggande strukturer på plats, som universitet och en viss typ av näringsliv. Men också att det finns ett tolerant och öppet klimat som stimulerar olika typer av människor att leva och verka i staden som den person man är. Idéer, initiativ och innovationer uppmuntras. Olika röster och uttryck är välkomna.

Samtidigt fick jag lära mig i kontakten med personer som kan Austin att det inte finns ett enkelt recept att kopiera. En av de viktiga lärdomarna från Austin är att politiken hållit sig borta från vissa frågor och låtit bli att ta beslut. I sig en utmaning för en kommun med sina politiker och tjänstemän att inse att de kanske är bättre att hålla sig undan och undvika att störa utvecklingen.

Nu har Luleå som enda kommun i Sverige, bland ett fåtal i världen, skrivit på ett samarbetsavtal med Austin. Det är jag såklart väldigt stolt över. Det finns stora fördelar att inleda ett sånt här samarbete för oss som bor och verkar i Luleå, men också för Sverige. Det är bättre att lära av de bästa och ta rygg på den det går bra för än att tro att man kan lösa allt om man sitter hemma och försöker tänka ut allt själv.

I en globaliserad värld med stenhård konkurrens där alla strävar framåt och uppåt måste alla svenskar etablera kontakt med vänner i omvärlden. Först då kan vi bli bättre och trygga vårt framtida välstånd.

Det är bättre att lära av de bästa och ta rygg på den det går bra för än att tro att man kan lösa allt om man sitter hemma och försöker tänka ut allt själv.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

USA

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev