Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Därför bör skolan vara slöjfri

Liberalernas kvinnoförbund har nyligen krävt slöjfria förskolor. Det räcker inte, hela den obligatoriska grundskolan bör vara slöjfri.

Publicerad: 23 februari 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetReligionSlöjaSlöja eller inte?

I måndags blev 18-åriga Dorsa Derakhshani utslängd från iranska damlandslaget i schack. Orsaken är att världsmästaren lämnade sin hijab hemma när hon deltog i en schackfestival i Gibraltar. Sedan den islamistiska revolutionen 1979 är det strikt förbjudet för kvinnor i teokratin Iran att röra sig utomhus utan huvudduk. Piska eller fängelse hotar. Bestraffningen av schackstjärnan visar att slöjan är mer än ett tygstycke. Den är en religiös symbol.

Hijab, chador, niqab och burka är plagg som väcker heta känslor. Handelsminister Ann Lindes slöja vid sitt officiella besök i Teheran har genererat spaltmetrar. Att kvinnor tvingas täcka sig är emellertid inget isolerat fenomen som plötsligt poppat upp inom islam, det är en gammal patriarkal sedvänja som förekommer i olika kulturer och religioner. Ursprunget är föreställningen att kvinnors och flickors hår och kroppar är erotiskt laddade och måste döljas så främmande män inte frestas till orena tankar.

Jag har själv burit huvudduk när jag arbetat på Afrikas horn och där insett slöjans koppling till politisk islam. Somaliska feminister vittnar om att slöjan vunnit terräng i takt med att Somalia under terrorgruppen al-Shabaab blivit allt mer islamistiskt. För några år sedan var jag involverad i ett jämställdhetsprojekt i Kirgizistan i Centralasien.

I maktvakuumet efter Sovjetunionens kollaps har fundamentalistiska Saudiarabien sponsrat byggandet av tusentals moskéer och trovärdiga personer uppgav att föräldrar betalas för att döttrarna ska bära slöja. Fenomenet har i alla fall blivit så vanligt att Kirgizistans muslimska president Almazbek Atambayev förra året röt ifrån offentligt. Han befarar en radikaliserad islamisering av det kirgiziska samhället.

Slöjan berör även svenska kommuners verksamhet. Liberalernas kvinnoförbund har nyligen krävt slöjfria förskolor. Gudrun Schyman och andra vänsterfeminister borde systerligt applådera förslaget. Slöjan är likt högklackade skor eller stringtrosor olämpligt på fyra- eller femåringar eftersom dessa attribut sexualiserar småbarn.

Men det räcker inte med förskolan, hela den obligatoriska grundskolan bör vara slöjfri. Klassrum måste utgöra andningshål från hedersförtryck och könsapartheid. Devin Rexvid, fil. dr i socialt arbete vid Umeå universitet, forskar om hedersstrukturer och är av den bestämda uppfattningen att slöjan hämmar flickor. Samtidigt avfärdar han slöjförbud i skolan eftersom det stigmatiserar och blir svårt att implementera. ”Vi kan inte enbart införa ett slöjförbud utan det måste vara ett förbud för alla religiösa attribut” konstaterar Devin Rexvid i en färsk intervju med SVT. Han har förmodligen rätt. Barnkonventionens artikel 14 slår fast att även barn har rätt till religionsfrihet. En mer sekulär svensk skola rustar flickor att göra framtida vuxna val om hijab, chador, niqab och burka.

Fler måste inse att det finns barn i dagens Sverige som är lika begränsade i sitt val att bära slöja som Rosa Parks var att välja bussäte i Alabama 1955.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News