Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dags försvara Sverige från nationalismens väckelse

I åsiktsglidningarnas tidevarv måste socialliberaler tillsammans med oss demokratiska socialister, feminister, miljökämpar, fackförenings- och folkrörelseaktiva gå ut i försvar för att välfärd är förenligt med att vi som bor i detta land blir fler.

Publicerad: 19 augusti 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierVälfärdNationalismMigration

Välkomna tillbaka socialliberaler, vi demokratiska socialister har saknat er! Ungefär så kändes det när kulturskribenten Per Svensson i förra veckan i Sydsvenskan tog ställning mot den glidning högerut som det senaste året präglat svensk högerborgerlighet.

Ni vet alla vad jag talar om. Alice Teodorescus glidningar mot rent främlingsfientliga hållningar i nya GP(r) – där r:et står för reaktionärerna. Per Gudmundson i SvD som hänvisar till det mindre förljugna debattklimatet på Flashback (äntligen en åsiktskorridor bred nog för Gudmundson!).

Expressens ledarsida som ställer invandring mot välfärd, utan att presentera andra lösningar än att minska volymerna (att det finns andra vägar som förenar välfärd med stor invandring blundar de för). PM Nilsson i kapitalistiska Dagens industri som på sina uppdragsgivares räkning ständigt återkommer till – möjligheten – att slutföra systemskiftet och brottet med det socialdemokratiska högskattesamhället – om man bara tar lite lite hjälp av Sverigedemokraterna.

Man kan ta hela SvD:s ledarsida under Tove Lifvendahl – en ren partikoryfé placerad av gammelmoderaterna i styrelsen för att vrida skäppan rätt, det vill säga distinkt högerut. Lägg till både M:s och Kd:s signalpolitik på området invandring så blir bilden tydlig att någonting har hänt.

Det är signalordens tid, de förtäckta åsiktsglidningarnas tidevarv där varje begrepp är försåtminerat med konnotationer. Men det är framförallt en explosiv tid där svensk höger efter åtta år vid makten plötsligt kände sig snuvad. Tillsammans med Sd har man ju majoritet! Jävla Reinfeldt! – tycks de samfällt utropa så det klirrar i kristallkronorna.

LÄS MER: Utmåla folk som brunhöger löser inga problem

Och mot denna vridning högerut har vänstern försökt med sakargument. Invandringen lönar sig säger Arenagruppen och visar på statistik. Invandringen skapar problem (social ojämlikhet) på grund av dåliga lösningar visar Aftonbladets ledarsida. I Flamman och på Aftonbladets kultursida slår man hårdare mot rasisterna och diskuterar antirasistiska strategier för hur man ska argumentera, tala och organisera sig. Men problemet är att man nästan aldrig kan vinna över en stark känsla med statistik.

Den springande punkten har varit att socialliberalerna fattats i den här debatten. Insnärjda i Alliansens enhetssträvan och det högerliberala skifte Lars Leijonborgs språktestpolitik 2002 innebar – har socialliberalismen förtvinat i vårt land.

Den djupdemokratiska fronten och kulturradikala tradition som förenat demokratiska socialister och socialliberaler föll när Fp blev ett högerparti som plötsligt gick med på att vinna väljare på privatisering av skolan, slakt av socialförsäkringar och repressiv signalpolitik (kepsen av och språktest).

Nu står vi här. Vattnadal och Fylke brinner. Mordor i form av rumsren och brun höger anfaller på alla fronter. Då är det dags att tända vårdkasarna för demokrati, människorätt och upplysningsideal.

Välfärd, rätten till ett anständigt liv går att förena med att vi som bor i detta land blir fler – och de lösningarna borde tas fram nu av oss som grundade och alltid försvarat det demokratiska Sverige: socialdemokrater, socialliberaler, demokratiska socialister, feminister, miljökämpar, fackförenings- och folkrörelseaktiva i alla län, städer och byar – välkomna tillbaka från semestern. Nu är det dags att återuppta arbetet med att försvara Sverige – från nationalismens väckelse.

Nu står vi här. Vattnadal och Fylke brinner. Mordor i form av rumsren och brun höger anfaller på alla fronter.

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News