Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dags att säga sanningen om jämställdheten i förskolan

Ju mer politiskt inflytande, ju mer politikerbludder. Och nu är jag lätt förbannad. Vi har i dag politiker som inte tyar med att peka med hela handen när det gäller deras eget fögderi. Så ja tack, lagstifta om jämställdhet i företagens styrelser - och i landets förskolor.

Publicerad: 23 januari 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFörskola

Argumentet att det behövs lagstiftning om jämlik styrelserepresentation i företagens ledning går det lätt att ha synpunkter på.

Ett motargument är förstås att det är företagens angelägenhet att besätta styrelseposter. Om staten ska bestämma styrelseutformningen för bolagen, vad säger då att de inte kan ha motsvarande pekpinnar för idrottsföreningar eller frikyrkornas ledningsgrupper?

Förvisso går det att påminna om att de flesta av dessa sammanslutningar – vare sig det är företag, föreningar eller kyrkor – har starka band till det offentliga.

Om dessa aktörer ena dagen kräver forskningsstöd för sin bransch, får sina konstgräsplaner av kommunen, eller vill ha hjälp med investeringar i en ny ljudanläggning för att göra församlingsaftnarna tillgänglig även för hörselskadade – då borde också det offentliga kunna ställa motkrav.

Själv är jag lite ambivalent men har nu beslutat mig för att trots allt följa med i genustrenden och förespråka lagstiftning för jämställda styrelser. De mer upplysta kapitalisterna behöver hjälp att övertyga dö-hökarna i den egna kretsen.

Vi har en regering som sagt att om inte andelen kvinnor i börsnoterade företag är minst 40 procent år 2016 så kommer de att lagstifta om kvotering.

Ord och inga visor.

Men jag har ett litet tillägg.

OM politikerna kräver jämställd styrelserepresentation av våra kära kapitalister, så bör de också se över sitt eget hus.

Idag har förskolorna strax under 5 procent män. Det innebär således att kvinnor dominerar förskoleindustrin upp till 95 procent.

Och detta på ett område där politikerna ändå får sägas ha visst inflytande över verksamheten. Samt det uppväxande släktet får viss inspiration för framtiden.

Ändå är det ett sanslöst bluddrande när politikerna närmar sig denna fråga. De pratar suddigt om nationella strategier, genusbudgetering, jämställdhetsintegrering, jämlik fördelning av forskningsanslag och annat i samma stil.

Och Skolverket! De har tagit i med hårdhandskarna – vilket i den här världen innebär produktion av broschyrer och uppbyggliga filmsnuttar på temat ”fler män behövs”.

Således. Det är uppenbart att vi har politiker som inte tyar med att peka med hela handen när det gäller deras eget fögderi. Ju större inflytande, desto otydligare budskap.

Låt oss därför hjälpa dem att tala klartext. Lagstifta om jämställdhet i företagens styrelser och landets förskolor.

Och om det inte går - se över era resonemang så vi kanske återfår lite respekt.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFörskola

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News