Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dags att ge trasproletariatet en basinkomst

En medborgarlön skulle skapa ett ”trashanksproletariat”, hävdar professor Bo Rothstein. Men ett trasproletariat har alltid funnits och tanken med en garanterad inkomst är att fattiga ska slippa förödmjukas i välfärdens dyra kontrollapparat.

Publicerad: 15 november 2017, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FattigdomSkatterTrygghetBidrag

Medborgarlön skulle vara farligt, hävdar Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, på DN Debatt 11/11. Inlägget är ett besynnerligt angrepp mot den enda nya politiska idé som fått fäste i debatten detta århundrade, den om basinkomst utan arbetsplikt. En sådan garantiinkomst måste bli låg och därmed skulle den enligt Rothstein skapa ett ”trashanksproletariat”.

Den summa som föreslagits varierar ”men eftersom den skall gå att försörja sig på måste den rimligen ligga minst på studiemedelsnivå vilket i dag är cirka tio tusen kronor per månad”.  Detta blir ohållbart dyrt för samhället, samtidigt som det inte räcker att leva på, hävdar Rothstein och förutspår att ”ett inte obetydligt antal då kommer att försöka öka sin levnadsstandard med allehanda ’oegentliga’ inkomster (droghandel, prostitution, etcetera)”.

Vilken värld lever den i som inte märkt att sådana verksamheter redan är vanliga? Ett trasproletariat har alltid funnits. En grundtanke hos oss som förespråkar en arbetsfri minimiersättning är att fattiga ska slippa förödmjukas i välfärdens dyra kontrollapparat.

Hur många berörs? Omkring en miljon människor, enligt tidskriften Socialpolitik (nr 2, oktober 17). Fattigdomen i Sverige kartläggs där pedagogiskt. 70 000 pensionärer klarar sig på garantipension. För en ensamstående är den högst 7 952 kronor före skatt, alltså mindre än studiemedlen.

187 000 får det som förr hette förtidspension och nu kallas ”garantiersättning”. Summan uppgår före skatt till 9 147 kronor per månad. Det är vad funktionshindrade som aldrig lyckats ta sig in på arbetsmarknaden ska överleva på, och alla som genom olyckor och sjukdom fått bestående skador.

220 000 hushåll har det som förr kallades socialbidrag. Summan varierar lokalt, men den statliga riksnormen är 3 930 kronor för en vuxen till mat, kläder, skor, hygien, förbrukningsvaror, tidning, telefon och tv-avgift. 101 538 personer är enligt Kronofogden så skuldsatta att de på grund av utmätning måste leva på existensminimum, 4 734 kronor i månaden för ensamstående.

Räknar vi ihop grupperna ovan utgör de 578 538 personer. 389 000 tillkommer i den största gruppen: ensamstående deltidsarbetande föräldrar med låg lön. Genomsnittslön för en städare med deltid på 75 procent är 16 275 kronor före skatt. Bostadsbidrag kan tillkomma för samtliga grupper.

För alla dessa skulle basinkomst innebära en omvälvande grundtrygghet. Det kan jag intyga av egen erfarenhet, efter ett långt yrkesliv som frilansande lågavlönad kulturarbetare. Pensionen är ju en basinkomst. Ingen pensionär låter den bli ett hinder för fortsatt arbete, om möjligheten finns.

I flera länder genomförs försök, till exempel i Finland där beloppet ligger kring 6 000 svenska kronor. Det revolutionerande jämfört med dagens system är att summan inte minskar om mottagaren lyckas få en arbetsinkomst dessutom. Basinkomsten bidrar därmed till mindre ångest hos mottagarna, samtidigt som den utplånar tröskeleffekten i välfärdssystemen genom att uppmuntra alla till arbete. Det är dags för försök, med vetenskaplig uppföljning, i Sverige också.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev