Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dags att avliva myterna om kommunal utjämning

När rika männi­skor beklagar sig över att de måste vara med och dela andras bördor har de svårt att få medlidande. Detsamma gäller rika kommuner. Men bland myter om utjämningssystemet är nog den segaste den om att Stockholms län tvingas försörja Norr- och Västerbotten. Och kanske det mest bortglömda sanningen: den om Malmö.

Publicerad: 22 januari 2015, 07:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Det är sällan uppskattat när rika männi­skor beklagar sig över att de måste vara med och dela andras bördor. Även om de också kan drabbas av sämre ekonomi, sjukdomar, olyckor och skilsmässor så är det svårt att vinna poäng på att göra ett cirkus­nummer av sitt relativa elände.

Ungefär så tror jag att en klar majoritet av landets folkvalda reagerar – känslomässigt och rationellt – när de mest privilegierade kommunerna kvider för att regeringen vill plocka bort den så kallade ”moderatmiljarden” ur utjämningssystemet. Nästan alla de som nu åter ska likabehandlas, och får pytsa en miljard mer till övriga kommuner i landet, är M-ledda och ligger i Stockholms­regionen.

Dessa tolv kommuner har samtliga en medelskattekraft som ligger minst 15 procent högre än genomsnittet för riket. Deras huvudargument för att få behålla sin miljard har varit att denna utjämning är en brandskattning av deras framgång och hämmar kommunens tillväxt.

Ingen har dock kunnat visa att det funnits ett direkt samband mellan ”moderatmiljarden” och tillväxt. Dessa kommuner växer så det knakar ändå och har en befolkning som ger politikerna en sällsynt god nattsömn.

Vi talar om Danderyd, Nacka, Stockholm, Täby och sju till. Möjligen lider flera av växtvärk. Som alla vet från tonåren kan det göra ont när ben och armar expanderar i otakt. Då stånkar och gnäller man. Men värken går över. Det jämnar ut sig.

Vår reporter Måns Wikstrand har precis skrivit en lärobok för folkvalda: Politikernas ekonomibok. De närmaste veckorna kommer den att distribueras till cirka 15 000 politiker, varav 40 procent är nyvalda. Boken behövs!

Förutom Wikstrand och Dagens Samhälle står SKL för denna folkbildargärning. Politikernas ekonomibok är initierad, rolig och pedagogisk och bör finnas inom en meters räckhåll för varje seriös politiker, debattör och samhällsjournalist.

I boken avlivar Måns Wikstrand bland annat myter om utjämningssystemet. Den segaste är nog den att Stockholms län tvingas försörja Norr- och Västerbotten. I reda pengar fick Stockholms län 2014 faktiskt ut mer än landets två topplän.

Om det är någon riktning som utjämningsmiljarderna tar så är det mot Skåne och Västra Götaland. ”Pengarna går dit där det finns många människor, många barn, många gamla och många arbetslösa”, skriver Wikstrand i Politikernas ekonomibok.

Vad många inte vet är att Malmö har lägre skattekraft än kommuner som Pajala, Övertorneå och Åmål. Sveriges tredje största kommun hamnar på plats 254 av 290 när skattekraften rankas.

Malmö behöver årligen 4,3 miljarder i bidrag. Per invånare – ung som gammal, alla ingår – blir det 13 600 kronor. Utvecklingen i Malmö är minst sagt komplicerad och det har blivit allt sämre under de tio senaste åren.

Vi talar om Danderyd, Nacka, Stockholm, Täby och sju till. Möjligen lider flera av växtvärk. Som alla vet från tonåren kan det göra ont när ben och armar expanderar i otakt. Då stånkar och gnäller man. Men värken går över.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News