Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Caremaskandalen kan nu förklaras stendöd

Efter att Carema kastades ut från Koppargården 2011 har kommunen drivit verksamheten. Den har utvecklas till det sämre. Så pass allvarligt att personalen larmar om patientsäkerhetsrisker. Vi kan nu äntligen dödförklara Caremaskandalen.

Publicerad: 6 mars 2014, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Omsorg

I det nya numret av Dagens Samhälle (nr 9/2014) uppmärksammas Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014. Det betyder dock inte att vi missat de cirka 200 000 sjuksköterskor, undersköterskor, biträden och assistenter som kämpar i kommunal omsorg. Men även vardagens hjältar behöver bra, modiga chefer för att allt ska fungera.

Många medarbetare har lidit svårt sedan 2011 på grund av den så kallade Carema­skandalen, som i ett slag bringade hela äldreomsorgen i vanrykte och på felaktiga grunder klöv landet itu. Ingen större medieanka har fått så dramatiska konsekvenser som denna.

Men nu är Caremaskandalen död. Den är stendöd.

Två år efter DN:s och SVT:s ”avslöjanden” kring Koppargården står nämligen följande klart:

• Kvaliteten är oförändrad eller sämre i den återkommunaliserade regin.
• Stora brister i rutiner kring inkontinens, fall och fallskador, demens och palliativ vård.
• Personalen larmar och patientsäkerheten anses hotad.
• Missnöjet bland de anställda är djupt och utbrett.
• Det råder växande missnöje bland boende och anhöriga med kommunen.
• Antalet sjuksköterskor per boende är lägre än under Carema.
• Den viktiga vidareutbildningen av personalen, det som fick Stockholms stad att bötfälla Carema och Sten Nordin (M) att dumpa företaget, har hal­verats.

Frågan är om summan av alla starka motbevis som samlats på hög sedan 2011 har någon betydelse. Allmänheten får inte veta sanningen eftersom medskyldiga redaktioner vägrar att tvätta sin egen byk.

Alla som ännu påstår att man återanvänder kissblöjor i vinstsyfte, att upphandlade omsorgsföretag och kommuner ägnar sig åt medveten vanvård et cetera – ja, ni ska veta att vi vet att ni ljuger avsiktligt och förtalar alla kvinnor (och en del män) som gör sitt bästa varje dag.

I synnerhet syftar jag på partiska journalister, taktiska politiker och fackliga propagandister, som i nästa andetag hävdar att de står på de äldres sida och vill personalens väl. De står byxlösa och har bara kissblöjan kvar.

Dessvärre är utmaningarna fortfarande stora. Det är svårare att rekrytera personal, det saknas specia­lister, äldreomsorgen är i vanrykte, resurserna sinar – samtidigt som vi blir allt fler äldre, vårdkrävande och välfärdskraven bara ökar.

Samtidigt påverkas alla av vrångbilden. Ansvaret för detta faller på DN, SVT, S, M, FP, V, LO och även Kommunal, som valt att ignorera sanningen om Koppargården för att ­i stället vifta på svansen i ett helt annat intresse än medlemmarnas.

Det känns ändå skönt att få bekräftat att Dagens Samhälle har legat rätt i sak i denna kontrovers. Politiskt spott och allehanda spe har vi få som grävt hela vägen ner till Koppargårdens grå botten fått utstå. Det är bara att torka av och gå vidare. Vi kommer själva att vilja ha kvalitet och egenmakt över omsorgen när det är så dags.

I synnerhet syftar jag på partiska journalister, taktiska politiker och fackliga propagandister, som i nästa andetag hävdar att de står på de äldres sida och vill personalens väl. De står byxlösa och har bara kissblöjan kvar.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Omsorg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev