Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bygg ny skola som fokuserar på killarna

Sedan 60-talet har flickor klarat skolan bättre än pojkar och nu sätter det avtryck i samhället. Vad händer när hundratusentals män bor kvar hos mamma, arbetslösa på en arbetsmarknad som för dem tycks nattsvart? Hur många IS-krigare och Odin-soldater har den svenska skolan indirekt fostrat?

Publicerad: 15 juni 2016, 04:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetPisaFeminismArbetslöshetExtremism

Att potträna ett barn som inte är moget är dömt att misslyckas. Det leder bara till att barnet låser sig och blir olyckligt. Likadant blir det när skolan avkräver eget arbete och individuellt arbetssätt av elever som ännu inte är mogna att ta ansvar. Eftersom killar mognar senare än tjejer drabbas de hårdare.

Enligt professor Martin Ingvar är det en förklaring till de nedslående Pisa-resultaten som visar att killar år efter år presterar allt sämre i skolan. Sedan 60-talet har flickor klarat skolan bättre än pojkar och nu sätter det avtryck i samhället.

I veckan intervjuade jag vd:n för ett stort kommunägt återvinningsföretag. Hon berättade att i denna mansdominerade bransch där åttio procent av de anställda är män, är tre av fyra på toppbefattningarna kvinnor.

I tv-branschen där jag också arbetar är medelålders kvinnor chefer, yngre kvinnor på väg upp och männen bär mest tung utrustning.

Gubbar vid makten har länge ansetts vara ett bekymmer. Vi har lagt stor energi på att försöka kvotera in kvinnor och uppnå 50-50 i styrelserummen, lagt skattemedel på otaliga tjejprojekt och rullat ut röda mattan för Rättviseförmedlingen. Stenhård kamp för en utveckling som ändå sker naturligt då tjejer sopar banan med killar redan i utbildningssystemet.

Samtidigt försvinner de jobb där lågutbildade mäns kraft tidigare har tagits tillvara. Sedan år 2000 har 163 000 jobb inom industrin försvunnit, för att aldrig mer komma tillbaka. Och det är bara toppen på isberget. Enligt Svenskt Näringsliv försvann en halv miljon jobb i mellan 2008 och 2015. Stiftelsen för strategisk forskning (SFS) spår att 2,5 miljoner jobb kommer att ersättas av robotar inom två decennier.

Vi står inför ett paradigmskifte och arbetsmarknaden ser i dag helt annorlunda ut än vad vi har vant oss vid, vilket få yrkesvägledare har kunnat förmedla. Industrialiseringen är en avslutad era, mikrokapitalismen är redan här, ingen står längre med mössan i hand och presenterar sin affärsidé för något storföretag när det finns crowdfunding. Den nya världen är byggd för sociala människor med talets gåva, och de som navigerar bäst i framtidens landskap är kvinnorna.

Men vad händer när hundratusentals män bor kvar hos mamma, arbetslösa på en arbetsmarknad som för dem tycks nattsvart? Ett framväxande trasproletariat av missnöjda killar som inte får plats någonstans men har obegränsat med tid som de fyller med att häcka på Flashback, porrsajter, nätkasinon och - i bästa fall - röstar på Sverigedemokraterna.

Hur många IS-krigare och Odin-soldater har den svenska skolan indirekt fostrat? Hur mycket hat tål ett samhälle som är upptaget med att underlätta för en grupp som faktiskt reder sig bra på bekostnad av en som är illa däran?

Debattören och filosofen Alexander Bard, en av få svenskar som länge har sett och påtalat varthän det barkar, säger i Veckans Affärer: Lägg ner dagens skola! Den byggdes för att utbilda fabriksarbetare/.../.

Skutan som är den svenska skolan har lappats och lagats till förbannelse och för dyra pengar men sjunker ändå. Lyssna på Bard, skrota och bygg något helt nytt. Och fokusera på killarna.

Anna Ekelund Nachman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev