Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Branden, torkan och regnet närmar sig dig

Historien är full av felslagna spådomar om nära förestående katastrofer. Världen har ännu inte drabbats av den atombomb som vi väntade på att utplånas av när jag var tonåring. Men vad gäller klimathotet blir det allt svårare att vara optimist.

Publicerad: 23 november 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatNäringslivetFlygtrafik

Vilken bild från årets valrörelse kommer vi att återse i jubileumsreportage om 50 år? Antagligen flickan som satte sig utanför riksdagen och skolstrejkade för klimatet, Greta Thunberg, som vägrar flyga för att minska världens koldioxidutsläpp. Det är en ny metod för opinionsbildning. Dramatiskt och orealistiskt? Knappast.

Flygvägran kan bli en global folkrörelse innan flygbolagen hinner blinka. När jag flyttade till Skåne för 15 år sedan reste jag alltid med tåg. Efter några omgångar tågkaos fick det bli flyg. Men nu blir det tåg igen. Hur många fler har Greta Thunberg påverkat? Hon har avsagt sig sin nominering till Children’s Climate Prize, för att finalister från hela världen skulle flygas in till Stockholm vid prisutdelningen.

Juryledamoten Micael Dalén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan , säger: ”Jag ser också en poäng i, och beundrar, den kompromisslösheten. Det är någonting som kan förflytta berg, att inte ge med sig.” (DN 12/11) En sådan respekt från äldre bidrar till den nya klimatrörelsens omvälvande kraft. Vi har alla vetat att vi måste göra något, vi har bara inte gjort det. Nu kan vi följa Greta.

Klimatångest måste vara höstens ord. ”Klimathotet” har en egen vinjett i Svenska Dagbladet. På Psykologtidningens omslag syns klimatpsykologen Frida Hylander, som också ska framträda på Dagens Nyheters klimatkväll 29/11 – tillsammans med bland andra Greta Thunberg och Gretas mamma, sångerskan Malena Ernman. Klimatfrågan är överallt, till och med på Oscarsteatern i Stockholm.

Växthuseffekten beskrevs redan 1896, av Svante Arrhenius som 1903 fick Nobelpris i kemi. Med koldioxiden i atmosfären har det gått som han trodde, utom att han trodde att det skulle ta 2 000 år att nå dagens nivåer, läser jag i boken ”Scener ur hjärtat” av Malena Ernman och Svante Thunberg.

Från det att ett problem formuleras tills effektiva lösningar börjar tillämpas brukar det minst gå några årtionden. Här har det tagit mer än ett århundrade. Många fruktar att det redan kan vara för sent att vända utvecklingen.

Det finns också en lång historia av felslagna spådomar om nära förestående katastrofer. Världen har ännu inte drabbats av den atombomb som vi väntade på att utplånas av när jag var tonåring. Men det blir svårare att vara optimist ju mer det brinner i Sverige, Grekland eller Kalifornien, och ju mer förödelse som orsakas av torka eller regn. Allt oftare på en plats nära dig.

”I vår tid är fantasy och science fiction sorgligt nog oftast berättelser om klimatkatastrofer”, konstaterar DN-journalisten Lotta Olsson i en krönika om fantasypionjären Ursula K Le Guin, som ansåg att en författares uppgift är att komma med nya idéer. Hon var övertygad antikapitalist och sa i ett tal 2014: ”Vi lever under kapitalismen, vars makt verkar omöjlig att slippa undan – men å andra sidan: så trodde vi också förr om kungarnas gudomliga rätt.”

Kapitalismen har lett fram till dagens klimathot. ”Hållbarhet” har blivit nyckelordet för kapitalister som gjort sin omvärldsanalys ordentligt. Ska tillräckligt många hinna fatta innan det är för sent?

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev