Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Bolund och Eriksson vill nog glömma vissa motioner

Sett till hur få riksdagsmotioner med pseudovetenskapliga idéer om hälsa och sjukdom som skrivs nu jämfört med förr går det att hävda att politiken blir mer faktabaserad, skriver Mats Reimer som granskat de motioner som riksdagsledamöterna lämnade in under allmänna motionstiden.

Publicerad: 28 januari 2019, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VetenskapPolitikerRiksdagen

Humanisten Christer Sturmark debatterade nyligen mot en ”psykodynamisk astrolog” i SVT:s Opinion Live utifrån Dagens Nyheters påstående på kultursidan  att intresset för astrologi och annan vidskepelse skulle öka i Sverige. Ett stort mediaföretag hörde samtidigt av sig och erbjöd mig att skriva en debattartikel med denna vinkel. Jag tackade nej eftersom jag tror att Dagens Nyheter har fel; vi och våra samtal verkar undan för undan bli mer rationella och faktabaserade.

Trots den långdragna kabalen efter valet, kan man hävda att även politiken blir mer faktabaserad – i varje fall sett till hur få riksdagsmotioner med pseudovetenskapliga idéer om hälsa och sjukdom som skrivs nu jämfört med förr. Ur detta perspektiv är innevarande riksmöte ovanligt rationellt, för man hittar i år bara två motioner med pseudovetenskapliga idéer: en från några S-ledamöter som, trots det mothugg de fått från hormonspecialister, kör en repris på sin okunniga motion om hypotyreos.  Den andra motionen kommer från Sverigedemokrater som tror att cancer kan behandlas med diet.

Två profilerade pseudovetenskapliga riksdagsledamöter från förra mandatperioden finns inte längre kvar bland de folkvalda. Dels slutade Miljöpartiets Jan Lindholm, som hävdat att batterier i armbandsur kan försämra elallergi och som bett Riksdagens utredningstjänst att på allvar undersöka myterna om ”chemtrails”. Dels lämnade Jimmie Åkessons vilda svärmor som propagerat för homeopatiska läkemedel till barn.

I dag finns det mig veterligen inte längre någon riksdagsledamot som tror på elallergi. Och gröna företrädare som Gustav Fridolin, Per Bolund och Peter Eriksson vill nog helst glömma vad de förr skrivit om elallergi i sina motioner. Andra exempel på att den politiska klassen blivit lite mer rationell i sjukvårdsfrågor är att staten avslutat stödet till religiös antroposofisk medicin.

Och det är svårt att se för sig att de folkvalda i dag skulle gå emot sakkunskapen på det sätt de tidigare gjort kring ”amalgamsjuka”, speciallagstiftning för THX (naturläkemedel av kalvbräss) och legitimering av kiropraktorer.

Nu väntar vi på att våra politiker ska börja se mer nyktert på GMO och mer kritiskt på ekologisk odling, men det kommer väl.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

VetenskapPolitikerRiksdagen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News