Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Blooms forskning avslöjar vänsterns irrläror

Nu redovisar Stanfordprofessorn Nicholas Bloom och hans team att svenska friskolor har klart bäst management vid en global jämförelse. Vad mer krävs för att vänsterns irrläror från 1800-talet ska tappa mark i de stora mediehusen och inom socialdemokratin?

Publicerad: 15 juni 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FriskolorVinster i välfärden

Vad mer krävs för att vänsterns irrläror från 1800-talet ska tappa mark i de stora mediehusen och inom socialdemokratin?

Alltsedan mina första stapplande steg som medarbetare på Hasselakollektivt AB i Hälsingland har jag anat att det som Stanfordprofessorn Nicholas Bloom säger är sant: Att mixa offentligt finansierade uppdrag med vinstintresserat ledarskap och relevanta statliga regelverk är oftast den bästa politiken om en vill ha bästa möjliga kvalitet för skattepengarna.

Sverige är extremt som låter vinstsyftande bolag driva grundskolor. Så brukar det låta från vänsterkanten. Jag vet inte om påståendet är sant eller bara ett av dessa alla påhitt och konstigheter som snurrar runt i medierna.

Däremot vet jag nu att Sverige är att gratulera. Friskolor som drivs av företag med vinstintresse är nämligen bäst just därför att de är kommersiella.

Vilket inte är så konstigt om en tänker efter och/eller har förmånen att få ta del av Nicholas Blooms unika undersökningar om vad som kännetecknar verksamheter som hanterar sina uppdrag på framgångsrika sätt.

Nicholas Bloom presenterade nyligen resultatet av sitt forskningsprojekt vid ett seminarium på Studieförbundet SNS i Stockholm. Bloom och hans kollegor har utvecklat en erkänd metod för att mäta styrnings- och ledningskvalitet (management) i företag och offentliga verksamheter.

Under ett decennium har forskarna studerat över 10 000 företag i olika branscher i mer än 20 länder. Fler än 1 800 skolor i åtta länder ingår i studien.

Ingen av de offentliga verksamheterna – skolor, sjukvård – som ingår i studien är i närheten av de kvalitetsnivåer som kännetecknar de bästa tillverkningsindustrierna.

Detta är förstås ett stort problem i sig. Bloom undersöker sådant som hur företagen och de offentliga verksamheterna arbetar med kontinuerliga förbättringar, resultatdialog, måluppfyllelse och hantering av personal med otillräckliga resultat.

De verksamheter i hela världen som mest liknar kvalitetsdrivna tillverkningsföretag är svenska friskolor som har vinstintresserade ägare. Underlaget är litet men Nicholas Bloom nämner likafullt att skolor som ägs av ”private equity” – riskkapitalbolag – tenderar att ha bäst management av alla.

Vilket sannolikt beror på att ägarna har vana från andra branscher att styra och leda bolag mot goda resultat.

Blooms forskning visar att sambandet mellan managementkvalitet och elevprestationer är upp till tre gånger större än mellan konkurrens och elevresultat och hela tio gånger större än sambandet mellan klasstorlek och elevresultat.

För några månader sedan redovisade Skolinspektionen resultat av en stor undersökning om kvalitetsarbetet i skolan. Fyra stora utbildningskoncerner var bäst.

Nu redovisar Nicholas Bloom och hans team att i en global jämförelse så har svenska friskolor klart bäst management. Vad mer krävs för att vänsterns irrläror från 1800-talet ska tappa mark i de stora mediehusen och inom socialdemokratin?

Det framstår som alltmer tragikomiskt att den svenska regeringen tillsätter en utredning där utgångspunkten är att vinstintresserade skolor är ett hot mot kvalitet och därför helst bör förbjudas.

Det framstår som alltmer tragikomiskt att den svenska regeringen tillsätter en utredning där utgångspunkten är att vinstintresserade skolor är ett hot mot kvalitet och därför helst bör förbjudas.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev