Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Blöjdomen kan bli en kalldusch för kommunerna

Arton kommuner står för blöjorna i barnomsorgen. I andra kommuner får föräldrarna köpa och lämna blöjor på förskolan. Men är det verkligen förenligt med lagen och maxtaxan?

Publicerad: 6 december 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaBudget

När jag får frågan vad jag tycker är vackrast i Sverige svarar jag; våra förvaltningsdomstolar. Jag älskar allt från första instans till kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen. Det är genom förvaltningsdomstolarna vi gick ifrån att vara ett barbariskt land utan allmän och lika rösträtt, och med totalt godtycke i myndighetsutövning, till en civiliserad demokrati. Den franska revolutionen skedde genom giljotin – den svenska genomfördes med förvaltningsrätt och fönsterkuvert.

Därför är det förvånande att det så sällan blir nyheter av sådant som händer i våra förvaltningsdomstolar. Det är ju ändå i dessa det slås fast vad en myndighet får göra. Det är här som människor kan få rätt mot staten. Mot regionen. Mot kommunen. Det är här vi kan kräva det vi har rätt till.

Nästa år avgörs ett för kommunerna spännande fall. Ett mål som är av avgörande betydelse för i stort sett alla svenska kommuner utom arton. En av anledningarna till att det inte rapporterats särskilt mycket om det, trots att det är ett mål som har allt - intriger, underdogs och små gulliga barn, kan vara att en av dessa arton kommuner är Stockholm.

Det som kan bli en mångmiljonkalldusch för Sveriges kommuner började i Värmdö. Och det handlar om blöjor. Värmdö tillhör en av de arton kommuner som står för blöjorna i barnomsorgen. I andra kommuner får föräldrarna köpa och lämna blöjor på förskolan. Värmdö upptäckte att en privatägd förskola inte stod för blöjorna och bötfällde denna. Den bötfällda förskolan tyckte inte alls om att betala böter så den överklagade till förvaltningsdomstolen.

De kommuner som inte tillhandahåller kostnadsfria blöjor anser inte att lagen kräver detta. Men det är något som första instans i Värmdö-fallet inte håller med om. Domstolen gav Värmdö rätt. Det är här det hela börjar bli riktigt intressant. Förvaltningsdomstolens domar blir vägledande för hur även andra kommuner ska agera. Plötsligt har lagtexten prövats och kommunerna ska betala för blöjor och det handlar inte om lite pengar. För Uppsala kommun handlar det om sju miljoner kronor om året. För Malmö och Göteborg handlar det om betydligt mer. Och pengarna ska tas ur en redan ansträngd förskolebudget. Det borde ha varit många kommunala tummar som hölls när kammarrätten prövade målet. Och den gav Värmdö rätt. Oops.

Vad allt hänger på är maxtaxan. Utöver den får inga andra avgifter eller kostnader läggas på vårdnadshavarna. Och rätten anser att blöjor är en nödvändig förutsättning för att barnet ska kunna delta i verksamheten. Således kan inte vårdnadshavarna krävas på blöjor. För blöjor kostar.

Domen är överklagad och om Högsta Förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd kommer frågan att avgöras en gång för alla där. Om inte så är kammarrättens dom det prejudikat som kommunerna måste luta sig mot. Kommunerna bör alltså förbereda sig på kraftigt höjda utgifter i förskolan under 2020. Och den som granskar de politiker som fattar besluten bör fråga om det tagits höjd för denna kostnad i budgeten. Allt annat vore nämligen väldigt oansvarigt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Ämnen i artikeln:

FörskolaBudget

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev