Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Blockpolitiken är inte vägen framåt

Fredrik Reinfeldt har gjort en stor princip av att inte göra upp över blockgränserna. För att bryta det socialdemokratiska övertaget var formandet av Alliansen ett avgörande grepp. Gott så, men när läget förändras och Sverigedemokraterna gör entré kan inte principer och taktik vara det som ska följas bokstavstroget.

Publicerad: 9 september 2014, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Häromdagen ringde en vän och var så frustrerad och förvirrad inför valet. Han hade blivit så osäker av alla reportage med spekulationer och scenarior om möjliga utfall av valet. Efter att ha lyssnat på honom kan jag förstå att det blir så. Media har fyllts av allehanda proffstyckare som beskrivit tänkbara och otänkbara regeringsalternativ. Det är klart att man som väljare kan bli osäker och förvirrad av detta. Hur ska Sverige styras efter valet? En rätt viktig fråga för oss väljare.

Det många glömmer bort är att Sverige med väldigt få undantag alltid styrts av minoritetsregeringar. Det har alltid varit en situation där sittande regering, oftast en socialdemokratisk, gjort upp med andra partier. Inte sällan över blockgränsen som med Folkpartiet om en skattereform eller med Centern för att sanera ekonomin. Sverige har fungerat väl med minoritetsregeringar förr och kan göra det nu också.

Det nya som hänt är att Fredrik Reinfeldt gjort en stor princip att inte göra upp över blockgränserna. För att bryta det socialdemokratiska övertaget var formandet av Alliansen ett avgörande grepp. Två val har man vunnit tillsammans. Gott så, men när läget förändras och Sverigedemokraterna gör entré kan inte principer och taktik vara det som ska följas bokstavstroget. Då måste en regering vara smart och skapa andra majoriteter i riksdagen.

Jag sa till min vän att sluta oroa sig för hur Sverige ska styras. Det kommer lösa sig. Våra partier leds trots allt av kloka och ansvarstagande personer så de kommer ta ansvar. Det är jag övertygad om. Själv har jag såklart också tänkt mycket på detta och mer och mer landat i att Stefan Löfven sannolikt är exakt vad Sverige behöver efter valet. En statsminister som hela sitt liv levt i en miljö där man inte har något annat val än att komma överens. Fack och arbetsgivare förhandlar och måste enas för att verksamheten ska kunna fortgå. Alternativet finns inte.

Jag tror det är många som uppskattar den sortens ledare och socialdemokrat Löfven är. En äkta gråsosse som är pragmatisk och söker lösningar. Att nu i högt tonläge innan valet ställa ultimatum och hävda principer är både dumt och oansvarigt. Efter 14 september ska Sverige ledas och då måste alla som valt att kandidera till riksdagen sätta sig vid bordet och vara konstruktiva. Blockpolitiken är inte vägen framåt för ett modernt och öppet land som Sverige.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev