Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Bilförlossning uttryck för rödgrönt hyckleri

Västernorrlands län är ett rödgrönt landsting, styrt av feministiska partier. Och där har en panikslagen kvinna nu fått föda barn i en bil på väg till sjukhus på annan ort.

Publicerad: 26 februari 2017, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdFeminismBB i Sollefteå

Emma och Jim Andersson är de första föräldrarna i Sollefteå som fått föda barn i en bil efter att förlossningsavdelningen i kommunen lades ner. Dottern föddes i en taxi på väg till BB i Örnsköldsvik.

I en intervju i SVT berättar Emma Andersson gråtande om hur hon blev mamma – rädd och frusen på en rastplats två mil från BB.

Att en kvinna fått föda barn i en bil på väg till sjukhus på annan ort är ingen olycka i arbetet för Västernorrlands län. Det är en direkt och förutsedd konsekvens av landstingets beslut i höstas att lägga ner BB i Sollefteå, något man beräknar ska innebära en besparing på 15 miljoner kronor. I början av februari startade följaktligen en kurs hos ABF i kommunen, där blivande föräldrar undervisas i hur man föder och förlöser barn i bil utmed vintervägarna.

Om detta kan man förstås säga att barnafödande är det mest naturliga som finns och att kvinnor har fött barn utan förlossningsvård i alla tider. Men det är ingen slump att just mödrars och barns hälsa är ett så etablerat mått på ett lands civilisationsgrad.

Att försätta kvinnor i en situation där de tvingas föda barn utanför vården medför i sig risker för liv och hälsa hos mor och barn. Det är också skälet till att Socialstyrelsen länge avrått från hemförlossningar. 1177 förklarar: ”Om man är förstföderska bör man inte välja att föda hemma eftersom man inte vet hur man kommer att uppleva förlossningen. Dessutom är riskerna större vid det första barnet.”

Numera är det också väl belagt att stress och rädsla hos modern i sig är en komplikation vid förlossning (vilket är ett skäl till att allt fler föräldrar ändå väljer att föda hemma). En trygg och avslappnad kvinna kan bättre hjälpa fram sitt barn under värkarbetet, än en kvinna som är rädd och spänd.

Det är också skälet till att alltfler förlossningsavdelningar försöker skapa en miljö där kvinnor kan känna sig så hemma som möjligt – en del av en större rörelse i västvärlden de senaste decennierna för tryggare förlossningar. Exempelvis får kvinnor på Nya Karolinska vara kvar i samma rum före, under och efter barnets födsel, för att undvika stress.

Men på kursen i ”bilförlossning” hos ABF i Sollefteå får blivande föräldrar lära sig att en födsel kan börja med att man hittar en så ofarlig plats vid kanten att stå på som det går, slår på varningsblinkers, för att kunna ta av säkerhetsbälten och inleda förlossningen.

Stress och oro in i det sista, för mor och barn.

”En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg”, skriver Emma Andersson om sin bilförlossning på Facebook.

Västernorrlands län är ett rödgrönt landsting, styrt av feministiska partier. S och MP anser sig ha bildat ”världens första feministiska regering”. På Socialdemokraternas hemsida förklarar man innebörden i denna feminism bland annat med kravet ”att genusperspektiv får genomslag i forskning och utveckling och – om situationen inte snabbt förbättras – lagstifta om jämställda bolagsstyrelser.”

Hycklare.

Paulina Neuding

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News